Idag är det den första maj, arbetarrörelsens dag. Eftersom inga demonstrationståg kan fylla gatorna i år kommer dagen firas med webbsändningar, röda flaggor från balkonger och livesänd webbradio. Radion är kulturhuset Cyklopens initiativ och Nyhetsbyrån Järva kommer att medverka.

Från Cyklopen i Högdalen kommer radion sändas live över nätet från klockan 9.30, hela dagen och långt in på natten. Över 80 medverkande kommer att sända journalistik, politiska samtal, quiz, musik, poesi och mycket mer. Lyssnar gör du på Cyklopens hemsida eller via Radio Noden. Nyhetsbyrån Järvas inslag är både en presentation av oss och det vi gör och en lägesrapport från Järva om det som hänt senaste tiden.

Zamzam Bouraleh läser inslaget i radion och vi publicerar det även här nedan:

Annons:
Annons:

En vanlig, men ändå ganska ovanlig lokaltidning


Nyhetsbyrån Järva är en vanlig, men ändå ganska ovanlig lokaltidning på nätet.
Vi har funnits sedan sommaren 2018 och vårt bevakningsområde är Järva, alltså blåa linjens yttersta förorter Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Akalla, Husby och Kista.

Nyhetsbyrån Järva drivs ideellt, men professionellt. Alla våra medverkande skribenter bor eller arbetar i Järva. Vi publicerar nya artiklar varje dag och på fredagarna gör vi en nyhetssammanfattning av veckan som gått på somaliska i videoformat.

Vi samarbetar med två lokala podcasts, Galdem A Talk och Avbytarbänker. Dessutoim har vi ett samarbete med utrikessajten Blankspot. Varje höst anordnar vi en grundkurs i journalistik, och på sätt får vi fler och fler lokala reportrar från området.

En motvikt till blåljusjournalistiken

Järva är speciellt. Stigmatiserat, mytomspunnet och otroligt fint på många sätt. Vår ambition är att vara en motvikt till blåljusjournalistiken i media och visa bilder av ett annat Järva.

Den senaste tiden har Järvaområdet än en gång fått rubriker som bidragit till att förstärka bilden av våra förorter som ett särskilt utsatt område och ingenting mer. Det är en svår tid på många sätt, men vi har också kunnat rapportera om positiva händelser och människor som visar solidaritet i praktiken.

På redaktionen fick vi tidigt uppgifter om att viruset spreds snabbt i vårt område. Läsare hörde av sig med vittnesmål och myndigheterna hade ännu inte gått ut med information på fler språk än svenska och engelska. Vi spred de översättningar som fanns och spelade även in egna filmer på somaliska och arabiska för att fler skulle få tillgång till informationen. Långt före myndigheter och andra medier.

Många av de drabbade är från Järva

Efter en tid gick svensk-somaliska läkarföreningen ut och bekräftade det vi fått höra. Många av de smittade och en stor andel av dem som avlidit är från Järva. Alldeles för sent kom myndigheterna ut med information på flera språk.

Men orsakerna till varför folk smittats i Järva beror inte främst på kunskapsbrist. Det handlar om klass, många järvabor har yrken där det inte går att välja att jobba hemma, många bor trångt och inte sällan tillsammans med äldre släktingar eller andra personer som tillhör någon riskgrupp.

Våra läsare har krävt insatser från politiskt håll. De föreslog bland annat att hotellen skulle ta emot personer som behövde evakueras från sina hem. Till slut kom beskedet från politiskt håll: Järvabor i behov av skyddsboende beviljades möjlighet till tillfälliga bostäder. Men hyran skulle de betala själva. Efteråt kan de ansöka om ekonomiskt bistånd, meddelade stadsdelsdirektörerna.

Social distansering har inte varit möjligt

Rinkebys tunnelbanestation är en följetong i vår tidning. Sedan drygt ett år tillbaka har rulltrapporna med jämna mellanrum stått stilla i stationens enda utgång. Det innebär att resenärerna tvingats välja mellan att gå i trappans över 100 steg eller trängas i hissen. Social distansering har inte varit möjligt. SL har inte kunnat ge några besked om när rulltrapporna ska vara reparerade.

Det är en svår situation. I Järva ser vi ambulanser varje dag. Många har förlorat närstående och oron är stor, men vi har också kunnat skriva om personer som varit sjuka i Corona men tillfrisknat.

Många människor har visat stor solidaritet och handlingskraft. Redan i ett tidigt skede av pandemins spridning i Stockholm bildades Järvahjälpen, som är ett nätverk av människor som hjälper varandra att handla och uträtta ärenden åt dem som är sjuka eller i karantän.

Enbacksskolan i Tensta har eleverna tillverkat skyddsvisir till vården på träslöjden. Detsamma gjorde sedan ungdomarna på Tech Tensta. Över Järvafältet organiseras gemensamma promenader för barn som ska till skolan i Kista och vill undvika kollektivtrafiken.

Initiativet spred sig snabbt till andra stadsdelar

Hyresgästerna i Järva organiserar sig. Kampanjen Flagga gult som startade i Husby kräver tre hyresfria månader för dem som drabbats av corona och ett stopp för alla vräkningar under den här tiden. Boende i hyreslägenheter uppmanas att hänga gula flaggor från sina fönster och initiativet spred sig snabbt till andra stadsdelar. När Nyhetsbyrån Järva frågade fastighetsägarna i området fanns inga planer på att tillmötesgå kraven.

Den 24 april inleddes ramadan, muslimernas fastemånad, som många i vårt område längtar till. Det är en månad då släkt och vänner träffas oftare än vanligt. Men i år är alla moskéer stängda och inget är sig likt. När solen går ned så brukar fastan brytas gemensamt, iftar, och varje kväll blev ett tillfälle att träffas. Coronapandemin gör detta omöjligt. Föreningslivet försöker hitta sätt att ordna iftar utomhus, men inget är klart än.

Vi på Nyhetsbyrån Järva har uppmanat våra läsare att skriva till oss i coronans tid. Det som pågår nu är en historisk händelse, Järva är epicentrum för krisen i Sverige och det är viktigt att vi som bor här skriver vår egen historia. Gå in på vår sida och läs berättelserna I coronans tid.

Redaktionen

Det här inlägget är en del av samarbetet #EfterCorona. Läs om det här!

Print Friendly, PDF & Email