På Yalla Rinkebys kolonilott skördas nu fänkål och sallad. Samtidigt sår man fröna för ett projekt som ska föra samman bönder, stadsodlare, restauranger och kunder.
Yalla Rinkebys kolonilott har stått oanvänd under pandemin. Sedan i våras är odlingen i full gång. Skälet är ett samarbete med bland annat Boodla, en organisation som arbetar för ett mer hållbart liv i staden, genom att sprida kunskap om stadsodling.
Agnes Fischer är chef för Boodla. Här på lotten arbetar också trädgårdsmästaren Filippa Bonander och kocken Alena Grahn tillsammans med kvinnorna från Yalla Rinkeby. Idén är att knyta samman restaurangköket med lokalt jordbruk för att skapa ett hållbart matsystem.
Frisk luft och nytt i kunskapsbanken
Abby Afriyie är handledare för kvinnorna som arbetstränar på Yalla Rinkebys restaurang.
– Det här berikar på så många nivåer. Man får frisk luft och nytt i kunskapsbanken. Att se salladen i olika stadier gör det enklare att sedan arbeta med råvaran i köket och i arbetsträningen.
Här får kvinnorna också möjlighet att lära sig känna igen, uppskatta och tillaga grödor som växer i det svenska klimatet – som kålrabbi, säger Abby Afriyie.
En del av kvinnorna har arbetat med jordbruk i sina hemländer, och arbetet på kolonilotten ger tillfälle att prata om minnen, säger Abby Afriyie.
Idag på lotten sägs namn på grödor omväxlande på twi, farsi, och svenska, och man samtalar om recept för det man ser växa.
Tre backar med sallad har skördats idag. Salladen ska serveras på restaurangen i Rinkeby, på Husbyskolans fritidsgård, och bli catering till en filminspelning.
Boodla och Yalla Rinkeby samarbetar med flera andra organisationer i ett projekt som finansieras av Vinnova. Tidigare kallades projektet för ”Stadsdelskök”, men namnet slopades för att det lade för mycket fokus på just köket. Nu letar de efter ett namn som bättre fångar alla de sammangifta delarna av projektet: odlingen, köket, kunderna och lokalsamhället.
Ät hos Yalla Rinkeby så får ni näringsrik mat!
En utmaning för projektet tror Agnes Fischer är kostnadsläget, vad man är van vid att betala för mat och hur stor andel av det som bönderna får. Långsiktigt är dock förtjänsterna med lokalodlad mat många.
– Maten blir mer näringsrik när den inte legat på lagerhyllorna. Mycket av näringen försvinner då. Här får man varorna samma dag, vilket är väldigt ovanligt. Ät hos Yalla Rinkeby så får ni näringsrik mat!
Abby Afriyie tillägger att projektet också har socialt hållbara fördelar. Bland annat får de som arbetar här lära sig känna igen säsongsvaror, som ofta är billigare och dessutom bidrar till hållbar konsumtion – alltså både bra för plånboken och klimatet.
Maria Bodin
Agnes FIscher, Filippa Bonander, Alena Grahn och Abby Afriyie.
Alena Grahn med kålrabbi.