William Karlsson, 22, och Sarah Lindstrand Mboge, 32, pluggar journalistik på Södertörns högskola och gör sin praktik på Nyhetsbyrån Järva under två veckor.
– Jag tycker Nyhetsbyrån Järva verkar vara en lokaltidning med go i, säger Sarah.

Kursen de läser heter Journalistik med samhällsinriktning och det är först nu på tredje terminen som de studerar journalistik. Första året har William ägnat år idéhistoria och Sarah har läst sociologi.

– Jag har alltid varit nyfiken, men är också rätt blyg. En stor anledning till att jag valde att plugga till journalist är att jag ville utmana mig själv och utvecklas, säger William Karlsson. 

Annons:

Så här långt är de båda nöjda med utbildningen där de får prova på olika typer av journalistik och lära sig hantverket genom praktiska övningar. 

Ett yrke där man lär sig mycket och träffar mycket människor

– Jag tänkte först bli beteendevetare med inriktning mat och dryck, men sedan insåg jag att jag ville bli journalist. Det är ett yrke där man lär sig mycket och träffar mycket människor, säger Sarah Lindstrand Mboge.

Hon är utbildad sommelier och har jobbat många år i restaurangbranchen. Sedan ett år tillbaka frilansar hon som skribent för Aftonbladet godare som är tidningens bilaga för mat och dryck. 

William hann med ett år som heltidsanställd i en mekanisk verkstad mellan gymnasiet och journalistutbildningen.
– Men det var inte så jätteroligt att vara instängd i en verkstad hela dagarna, säger han.

Varför ville ni praktisera på Nyhetsbyrån Järva?

– Jag tycker Nyhetsbyrån Järva verkar vara en lokaltidning med go i. Det är fint med en tidning som har byggts upp genom ideellt arbete. Snart är det ju Järvaveckan och det ska bli spännande att vara med på, säger Sarah Lindstrand Mboge.

– För mig handlade det om att jag ville ha en praktikplats i Stockholm och gärna inom lokaljournalistik. Jag tyckte tidningen såg proffsig ut och dessutom bor jag i närheten. Det ska bli kul att få vara på en redaktion och lära sig hur det funkar, säger William Karlsson som bor i Kälvesta.

Sarah bor i Högdalen men är uppvuxen i Solna och har hängt mycket på blå linjen. Praktikanterna kommer att arbeta på redaktionen fram till den tredje juni, så de hinner både bekanta sig med området och vara med ett par dagar i Nyhetsbyrån Järvas tält på Järvaveckan.

Anna Nygård

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email