Nooshi Dagdostar talar till fem personer som får ta emot pris.

Föreningen WeR1 Skarpnäck bildades tidigare i år efter flera tragiska skjutningar i Stockholmsförorten. Igår fick de pris för sitt arbete för att göra sin stadsdel tryggare.

Abdipriset delas ut till minne av den unga vänsterpartisten Abdirahim ”Abdi” Hassan som sköts till döds i Somalia 2013. Nooshi Dadgostar delade ut priset i Folkets Husby, i stadsdelen där Abdirahim Hassan bodde och verkade.

– Alla har rätt att kunna röra sig i sin ort utan att vara rädd. Ingen ska behöva oroa sig på väg till fotbollsträningen, fritidsgården eller mataffären. Vi vet att det är trygga unga som skapar trygga orter och WeR1 är en organisation som arbetar för det konkret i vardagen. Jag är väldigt tacksam för det arbetet och stolt över att få tilldela WeR1 Abdipriset, sade Nooshi Dadgostar, vid prisutdelningen i Folkets Husby.

Ur prismotiveringen:
WeR1 Skarpnäck bildades som ett svar på en serie tragiska skjutningar, för att stadsdelen ska svara med riktiga lösningar som utgår från den verklighet många unga lever med. Arbete till unga människor och skolor som har kapacitet att ge hela det stöd som behövs. Aktivitetshus och andra mötesplatser. Fältassistenter och poliser som skapar fungerande relationer. Saker som skulle bygga ett bättre samhälle, där alla växer upp i trygga sammanhang.

Abdipriset delas ut årligen av Vänsterpartiet, Ung Vänster, Vänsterpartiet Storstockholm och Ung Vänster Storstockholm.

Tidigare mottagare av Abdipriset är bland andra BB-ockupanterna i Sollefteå, Järvamammorna, Förorten mot våld och StreetGäris.

Foto: Tove Liljeholm Johansson

Print Friendly, PDF & Email