We Listen In vill stärka den psykiska hälsan hos kvinnor med utländsk bakgrund. Därför bjöd de tillsammans med Kista bibliotek in Mariama Jobe för att berätta om platstagande.

Mentorskapsprogram, evenemang, och forskningsfrämjande. Med sådana redskap vill föreningen We Listen In förbättra den psykiska hälsan hos kvinnor med utländsk bakgrund.

Det är en särskilt utsatt grupp, enligt föreningen, som använder begreppet bikulturell stress för att synliggöra problemen som drabbar kvinnor med utländsk bakgrund.

Annons:

När vi gör rätt för våra föräldrar gör vi fel enligt svenskar

Vad betyder då bikulturell stress?

– När vi gör rätt enligt svenskar, då går vi ofta emot våra föräldrar, och när vi gör rätt för våra föräldrar gör vi fel enligt svenskar, sade föreningens ordförande Samira Rahman, som inledde kvällen på Kista bibliotek igår.

Kvällens talare var Mariama Jobe, som bland annat är prisad estradpoet, författare till tre böcker och lärare i skrivande. Hon berättade om sin egen krokiga väg till att våga ta plats, med havet som metafor.

Att gå från hav till bäck

Havet ber inte om ursäkt för att det är stort, sade hon, men talade också om hur vatten kan ta olika skepnader.
– Det är fullt möjligt att gå från hav till bäck. Det gäller att inse det för att kunna ha medkänsla med sig själv när man krymper.

Barndomsvännerna Somaya Yusuf och Amina Njie hade sökt sig till We Listen In efter att ha sett föreningen på Instagram. Amina Njie arbetar som sjuksköterska och Somaya Yusuf studerar till arbetsterapeut.

– Nu när vi kommit upp i åldrarna och kommer in i andra rum känns det viktigt att öva på att ta plats, sade Somaya Yusuf.

Maria Bodin

Läs mer om We Listen In på deras hemsida.

Amina Njie och Somaya Yusuf.
Ordförande och grundare Samira Rahman.
Print Friendly, PDF & Email