I stadshuset sitter de som beslutar om budgeten i Stockholm.

Stockholms kommun har en av lägsta skattesatserna bland kommunerna i regionen. Trots lågkonjunktur föreslår den nya majoriteten oförändrad kommunalskatt för 2023.

Stockholm har lägre skatt än borgerligt styrda kommuner som Nacka (18.53) Vaxholm (19.78) och Lidingö (18.64) per intjänad skattekrona. Den nya majoriteten i Stockholms stad föreslår kommunfullmäktige att skattesatsen ska fastställas till 17:74 per skattekrona. 

Stockholm stads ekonomi är god. Men utvecklingen är på väg mot lågkonjunktur, arbetslösheten ökar och det finns hög långtidsarbetslöshet i staden. Den blågröna majoriteten sänkte kommunalskatten förra mandatperioden och många trodde att den nya majoriteten skulle göra en återställning, när vi är på väg sämre tider, med hög inflation och krig i vårt närområde. Men den rödgröna majoriteten i Stockholms stad föreslår oförändrad skattesats.

Med en höjning av kommunalskatten skulle man kunna undvika nedskärningar i välfärden

När arbetslösheten ökar blir skatteintäkterna mindre och med en höjning av kommunalskatten skulle man kunna undvika nedskärningar i välfärden. Enligt stadens egna bedömningar kommer kostnaderna att öka och man skriver ”Kostnadsutvecklingen i kommunsektorn är hög under kommande år vilket kommer ställa stadens verksamheter inför stora utmaningar”. Men trots detta behåller den rödgröna majoriteten samma skattesats som tidigare. Majoriteten motiverar den oförändrade kommunalskatten med den ökande inflationen.

Beslutet om skattesatsen 17:74 per skattekrona fattas ikväll, den 7 november, när Stockholms kommunfullmäktige sammanträder.

Awad Hersi

Print Friendly, PDF & Email