Ett klassrum med framförallt kvinnliga kursdeltagare i olika åldrar. Längst bak i bilden står en man intill en Powerpointpresentation. Rubriken på Powerpointen lyder Var kan vi hitta fler ideella?

Volontärbyrån arbetar för att utveckla föreningars arbete med frivilliga.
– Föreningar behöver fundera på hur de kan bli ännu bättre och se nya möjligheter, säger Johan Dahlén Strömgren, byråns utbildningsansvarige. 

Föreningen Nyhetsbyrån Järva var med på kursen ”Att leda frivilliga i föreningslivet” som hölls i city hos Volontärbyrån.

Många deltagare var på plats. Det bjöds på lunch och en munsbit till eftermiddagsfikat.

Annons:

– Det är kul att träffa och hålla utbildningar för nya och gamla föreningar. Och få höra om deras utmaningar, säger Johan Dahlén Strömgren som är utbildningsansvarig på byrån.

Johan Dahlén Strömgren har arbetat på Volontärbyrån i tio år. Han är boende i Knivsta utanför Stockholm. På fritiden spelar han fotboll med Korpen och umgås mycket med barnen, gärna ute i naturen.

Behöver ni frivilliga till er förening så kan vi alltid hjälpa till

– I vår organisation så försöker vi vara ett stöd och hjälpa föreningar att utveckla arbetet med de frivilliga. Hela föreningslivet bygger på ideellt engagemang. Det finns väl någon anställd i varje förening men resten är ideella krafter, obetalda. Mitt råd är att försöka nå ut via olika kanaler, och vi är en av dem. Behöver ni frivilliga till er förening så kan vi alltid hjälpa till med att lägga ut annonser och vi har kostnadsfri utbildning. Ni behöver bara beskriva vad, hur och vem ni söker, är det äldre eller yngre personer? Någon med språkkunskaper? Det är en viktig kurs och man kan lära sig hur man kan utveckla sin förening ännu mer.

Han menar även att många unga skulle må bra av att tidigt vara föreningsengagerade, och att det även gynnar samhället i det stora hela.

Vi alla blir äldre och det behövs nya krafter

 – Vi försöker vara relevanta för så många grupper som möjligt, och vi vill alltid nå ut till ännu flera. Så det är betydelsefullt att ungdomar syns och hörs, eftersom vi alla blir äldre och det behövs nya krafter i alla organisationer. Alla ska känna att de har en viktig roll att spela. Många kan påverka så otroligt mycket och mer än de tror i sina närområden. Det är också en bra arbetslivserfarenhet att ha haft exempelvis en ledarroll, och det blir ett sätt att träna inför arbetslivsutvecklingen. Man knyter nya kontaktnät och hittar samarbetspartners.

Vi ser gärna tjejer från Järva komma till oss

På plats fanns även Stockholms Tjejjour med Linn Fröjdendahl och Malin Meissner.

– Vi är ett 80-tal som arbetar ideellt hos oss. Snart börjar vår utbildning den 15–16 oktober. Vi ser gärna tjejer från Järva komma till oss. Vi har kvinnor från hela Stockholm hos oss, säger Linn Fröjdendahl som är stöd- och verksamhetsansvarig på jouren och genusvetare. 

Stockholms Tjejjours uppdrag är att stötta unga kvinnor som hör av sig och behöver någon att prata med. Tjejerna avgör själva vad de vill prata om. Det kan handla om allt från våldsbrott, ensamhet, psykisk ohälsa, självskadebeteende, suicidala tankar, till att man behöver sällskap. Man behöver inte heller själv veta varför man hör av sig, berättar Linn Fröjdendahl. Jouren finns på chatt eller via telefon. Många av de som hör av sig är mellan 10–30 år.

Linn Fröjdendahl och Malin Meissner kom till Volontärbyråns kurs för att lära sig om hur de kan rekrytera fler till sin verksamhet.

Vill skapa ett hållbart engagemang

 – Ja, vi söker just nu tjejer som är intresserade av att arbeta frivilligt hos oss och kursen startar snart. Vi vill skapa ett hållbart engagemang. Dessutom vill vi lära oss om hur man tar vara på jourtjejerna och deras drivkrafter på bästa sätt, säger Malin Meissner som är utbildningsansvarig på jouren och utbildad till kulturanalytiker. 

Båda har arbetat länge inom jourverksamhet tidigare och som jourtjejer.

 – Så man får jättegärna höra av sig till oss. Vi finns på Instagram och på hemsidan, säger Linn Fröjdendahl.

Krista Sirviö 

Läs mer om Volontärbyrån på deras hemsida, och om Stockholms Tjejjour här.

Johan Dahlén Strömgren med Krista Sirviö från Föreningen Nyhetsbyrån Järva.

Malin Meissner (till vänster) och Linn Fröjdendahl (till höger).

Print Friendly, PDF & Email
Annons: