bild på AR-installation där fyra figurer utför magisk rit i luften kring en vit lysande boll på Husby gård
Skärmbild på ”Sammanväva” av SONG.

Utställningen ”Vävda rum” har premiär i dag och håller öppet fram till den 30 september. Med hjälp av en app som du laddar ner i din smartphone öppnar sig en digital värld med tio virtuella konstverk kring Husby centrum och Husby gård. Husby Konst- och hantverksförening står som lokal arrangör och i kaféet finns även flygblad att hämta med QR-kod och karta till verkens placering.

Augmented Reality, AR, är nog ett koncept som många är bekanta med utan att veta om det. Minns du hajpen kring Pokémon GO? Det där mobilspelet som gjorde att folk började hänga på de mest udda platser som de annars inte gick till… Det var just med hjälp av AR, teknik som förstärker verkligheten, som spelet blev möjligt. Nu använder sig konstutställningen Vävda rum av samma teknik, och i dag har den premiär på över 130 orter i hela landet. Däribland Husby.

På gången ned mot Husby gård finns till exempel ”Rootundan”, som omgärdas av ett digitalt draperi. När du går in i verket kan du bland annat se den färgglada utsmyckningen i taket och läsa ett manifest. På insidan av rotundan står det till exempel ”Väven om kollektiv teleportering”. Konstverket ska enligt skaparna Space Popular bidra till forskning om virtuell urbanism. De drar paralleller mellan virtuella menyer, webbläsare och knappar till stadens vägar, trottoarer och kollektivtrafik.

Annons:
Bild från ”Mediciner för tur och empatisk magi”.

Längre ned, precis ovanför Husby gård, finns verket ”Mediciner för tur och empatisk magi” och är mestadels en meditativ ljudupplevelse. Avslappnande musik tillsammans med en röst som uttalar ”välsignelser” (och visar en textversion på engelska) vävs samman med dina sinnesintryck från platsen. Verket av James Webb är en chans till flera minuters digital avkoppling.

Ett av de mest fascinerande verken finns precis framför flaggstången på Husby gård. I ”Sammanväva” av kollektivet SONG bjuds du in till en slags ringritual där en vit orm står i centrum. Verket är en hyllning till olika myter om forntida och ofta förringade kvinnor/gudinnor, så kallade nornor.

”Den tredje länken” av Adam James finns på fältet nedanför Husby gård och bygger på en intressant idé som bjuder in till interaktivitet. På en slags digital skådeplats, markerad med vita streck, står några olika objekt. När du närmar dig en stenliknande bumling vibrerar telefonen. I luften fanns vid tillfället någon bild och en inbjudan till betraktaren att delta, för att skapa en ”social skulptur”. Dessvärre fungerar det inte, en timer räknar ned i fönstret, men det är svårt att förstå hur man som ”öga” eller ”öra” ska bidra.

Ett av de mer komiska inslagen är den visuella personliga tränaren som träder fram i sjaskigt animerad form och träningsoverall i ”Jogg your mind” (Oscar Häggström). Han uppmanar att röra sig, på Husbystigen. Tillrop och utmanande pepp varvas med PT:ns instruktioner. Dina träningsresultat kan sparas och publiceras på en topplista tillsammans andra användare.

Tyvärr var flera av resterande konstverk vid tillfället ej möjliga att se. Det gick att se var de finns och att läsa om dem i appen, men ej att ”ladda ner”. Vid kontakt med supporten svarar de att det kan bero på täckningen.

Att utforska alla konstverken tar cirka en timme. Ljudinstallationerna är på svenska, men de interaktiva texterna är på engelska. Upplevelsen blir bättre med lurar.

David Johansson

Utställningen Vävda rum är initierad av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och sponsras av Postkodstiftelsen. Medverkande konstnärer är bl.a. Lundahl & Seitl, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, och Adam James. Utställningen visas från den 20 maj till den 30 september 2023.

Print Friendly, PDF & Email