Under torsdagens möte i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, höjde ordföranden Ole-Jörgen Persson, M, rösten så att den nästan sprack. Han blev upprörd när Hashim Mohamed Jama, V, frågade vad förvaltningen egentligen hade gjort inför Paludans besök i Rinkeby på långfredagen.

– Vilken insinuant fråga! Vad är syftet med detta? Det är att misskreditera det arbete som vår förvaltning har gjort. Det är att misskreditera våra fältassistenter, våra medborgarvärdar, det är att misskreditera de kontakter som förvaltningsledningen har haft med civilsamhället.

Men ni sitter på era kontor och tittar på teve

Annons:

Det var Mohamed Hagi Farah som inledde diskussionen om händelserna på Rinkeby torg under långfredagen. Han sade att civilsamhället inte hade sovit på flera dygn när de fick veta vad som var på gång.
– Vi hade sett vad som hände i Linköping, i Norrköping, det skulle inte hända här. Men ni som har det högsta ansvaret, ordföranden och stadsdelsdirektören, ni är högst ansvariga i området för våra invånare, var var ni? Tidigare ordförande och direktörer brukade delta i krismöten med civilsamhället inför sådana här händelser. Men polischefen sitter i sin piket, ni sitter på era kontor och tittar på teve.

Det uttalandet gjorde Ole-Jörgen Persson, M, besviken.
– Jag blir faktiskt genuint ledsen över din historiebeskrivning av vad som hände inför upploppet. Det är inte sant och jag är oerhört imponerad av det arbete som vår förvaltning och förvaltningsledningen gjorde.

Vår förvaltning gjorde en storartad insats

Ole-Jörgen Persson intygade att kontakter visst hade tagits med civilsamhället.
– Vi har under många, många år upparbetat en djup kontakt med civilsamhället i den här stadsdelen, den ska vi värna om och fortsätta att ha. Det är också orsaken till att det inte blev som i Norrköping, eller som i Örebro här, därför att vår förvaltning gjorde en storartad insats.

Det var då som Hashim Mohamed Jama ställde sin fråga.
– Hagi Farah är en av de ledande personerna i civilsamhället och om inte han har någon kännedom om vad förvaltningen har gjort, då är det viktigt att allmänheten får veta vad som gjordes.

Han fick medhåll av flera i publiken. ”Vad har du gjort?”.

Nu tar vi det lite lugnt här

Efter sitt inledande utbrott bytte Ole-Jörgen Persson tonläge.
– Nu tar vi det lite lugnt här. Det är faktiskt inte jag som gjort något, utan jag har sagt att jag är stolt över det arbete som förvaltningen har gjort. Det är inte mitt uppdrag, utan förvaltningen och förvaltningsledningens.

En man i publiken bad om ordet. Han vände sig till nämndens ordförande och sade:
– Du är arg och aggressiv, du ska ta det lugnt och serva oss. Du ska inte gå direkt till attack när du får en fråga. Du borde istället tacka alla folk som var där på Rinkeby torg, alla föräldrar som såg till att det förblev lugnt.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email