Nyhetsbyrn Järva är helt digital, men vi gjorde en papperstidning 2022 för att visa att vi kan.

I morgon, torsdag den 9 november, klubbas det slutgiltiga förslaget till nytt mediestöd i riksdagens konstitutionsutskott. Veckan därpå, onsdagen den 15 november fattar riksdagen beslut. Vad den nya lagen kommer att innebära för landets tidningar är fortfarande oklart och branschen är i uppror.

Allt har gått mycket fort. Lagförslaget presenterades först i juni. Myndigheten för press, radio och tv var tvungna att skicka ut ett utkast till föreskrifter på remiss, trots att regeringen inte har presenterat sin förordning ännu. Och mediebranschen rasade, kritiken är hård och gäller allt från tekniska detaljer och otydliga formuleringar till att ett demokrativillkor har införts i mediastödet.

Mediestödet infördes en gång för att garantera mångfalden i media, till exempel genom att ge stöd till städernas andratidningar. Men i verkligheten är så gott som alla tidningar beroende av stödet och de som sammanlagt får mest pengar är de största mediekoncernerna. 2021 var det dagstidningarna Aftonbladet och Expressen.

Annons:

Alla verkar överens om att blir mindre pengar att fördela

Lagen om nytt mediestöd måste dessutom godkännas av EU-kommissionen innan den kan träda i kraft den 1 januari 2024. Mycket är, som sagt, fortfarande oklart, men alla verkar överens om att det blir mindre pengar att fördela.

ETC har i år 20 miljoner i stöd och riskerar att nästa år bli helt utan. Därför har de rivstartat en kampanj för att samla in pengar och öka antalet prenumeranter. ETC:s chefredaktör Johan Ehrenberg skriver: ”Liksom andra dagsmedier har vi haft presstöd men nu måste vi bygga tidningen på helt självständig finansiering.”

De så kallade nischtidningarna, rikstäckande dags- eller veckotidningar, drabbas hårt. Tidningar som till exempel Flamman, Arbetaren och Dagen blir inom några år av med 35-100 procent av det stöd de får idag.

Vad händer med Nyhetsbyrån Järva?

Vad händer med Nyhetsbyrån Järva? Ja, det är lika osäkert som för alla andra. För oss handlar det inte om så stora summor, men naturligtvis är mediestödet viktigt för att vi ska orka driva tidningen professionellt. Vi jobbar hårt för att få in fler annonsörer och fler frivilliga prenumeranter som komplement till mediestödet.

Vid årsskiftet träder den nya lagen i kraft, och många bedömare tror att ett stort antal tidningar kommer att läggas ned. Andra säger att just lokaltidningar kommer att gynnas av det nya mediestödet. Hur det blir återstår att se.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email