Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson var första dagens sista talare under Järvaveckan. Hon började med att hylla arrangemanget.
– Det här att få mötas och diskutera, det är den svenska demokratin som jag är så stolt över.

Magdalena Andersson hyllade det hon beskrev som kärnan i vår samhällsgemenskap; fria medier, självständiga myndigheter och ett starkt civilsamhälle.
– I grund och botten handlar det om alla människors lika värde, om att alla ska få vara med och bestämma, om en människa en röst.

Hon konstaterade att det finns partier och rörelser som inte har samma utgångspunkt.
– Istället gör de skillnad på människor utifrån var man är född eller vilken religion man har. Men så bygger man inte ett starkare samhälle.

Annons:

När partiledarna framträder märks mobiliseringen bland publiken och med jämna mellanrum avbröts talet av applåder. Kvällens längsta applåd fick Magdalena Andersson när hon gav publiken ett löfte.

– Låt mig vara oerhört tydlig – vi socialdemokrater kommer aldrig under min ledning, aldrig någonsin, att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas partiledare talade om den ekonomiska krisen, om skolan och om brottsligheten. Och hon menade att de sakerna hänger ihop.
– Den ekonomiska krisen möter vi alla i vår vardag. Många människor i vårt land kämpar för att få vardagsekonomin att gå ihop. Fler hamnar hos kronofogden och flera rapporter visar att barnen äter mer i skolan.

SD-regeringen sänker skatten för dem som redan tjänar mest

Som den oppositionsledare hon är, ställde hon frågade hon sig vad regeringen gör åt krisen. Och så svarade hon själv:
– Ja, inte är det barnfamiljerna de prioriterar. Inte är det pensionärerna eller de arbetslösa. Istället satsar de på höginkomsttagarna. SD-regeringen sänker skatten för dem som redan tjänar mest.

Krisen slår även mot skolan och skolan är kommunernas ansvar. I Stockholm är det Socialdemokraterna som styr och nedskärningar drabbar flera av Järvas skolor. Magdalena Andersson menade att regeringen inte gör tillräckligt.
– Det är kommunerna som kämpar för att krisen inte ska drabba barnen, men i en kris måste regeringen ta sitt ansvar. De måste satsa på kommunerna. Vi kan inte låta eleverna betala för den här ekonomiska krisen.

Hon passade på att kritisera de vinstdrivna skolföretagen.
– Nu måste SD och Moderaterna vakna, de måste agera, släppa prestigen kring vinsterna, de måste helt enkelt prioritera barnen före riskkapitalisterna i välfärdsbolagen.

Vi skärpte straffen, vi anställde fler poliser

Men regeringen fick också lite beröm när det kom till frågan om tryggheten.
– Vi skärpte straffen, vi anställde fler poliser och det är bra att den nya regeringen fortsätter det arbetet. Men det vi ser är att för varje gängkriminell som sätts bakom lås och bom, så står allt yngre killar där redo att ta deras plats.

Men Magdalena Andersson tyckte att regeringen borde lyssna på polisen, som säger att det inte räcker att bura in dem som begår brotten.
– Vi måste satsa på kommunerna, på skolan, på fältassistenterna och socialsekreterarna, så att våra barn hamnar rätt från början.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: