Många hade samlats framför stora scenen för att lyssna på Miljöpartiets ena språkrör Per Bolund. Han stod för första partiledartalet på Järvaveckans andra dag och inledde med att ta upp de politiska utspel som gjorts kring bron som i dagarna öppnar mellan Ursvik och Rinkeby. Hur debatten blivit symbolisk.
– Rösterna från dem som vill riva bron ekar allt högre. I det ekot finns budskapet att ”politiken inte spelar någon roll” och det vägrar jag att skriva under på, sade Per Bolund och möttes av applåder.
Han fortsatte med sitt budskap om att tron på att vi faktiskt kan bygga en framtid tillsammans annars riskerar att söndras.
– Vi lever i ett Sverige där fler barn tvingas somna hungriga, sade han.
Hur förslag på mer återvandring, angiverilagar och assimileringspolitik misstänkliggör och skapar distans mellan människor i stället för medmänsklighet. Och att nuvarande regerings politik bygger på föreställningen att folk hellre lever på bidrag än jobbar.
– Vi gröna är tvärtom. Vi ser att människor genom hårt slit är en förutsättning för Sverige att vara ett fungerande land. Vårt framtida Sverige är ett land som inte ger upp, utan som tar i, tillsammans.
Medan solens varma strålar letade sig in framför scenen nåddes publiken av att Per Bolund lyfte barnfamiljernas situation.
– Det är vanliga barnfamiljer som har fått betala priset för den ekonomiska kris som vi befinner oss i. Så behöver det inte vara. Vi vill slopa basmatsmomsen.
Han räknade upp fler exempel på ”krisåtgärder” som de styrande skulle kunna hjälpa de mest ekonomiskt utsatta med. Till exempel halvering av kollektivtrafikspriserna och frukost till alla barn i skolåldern.
– Inget barn ska behöva börja skoldagen på tom mage.
Per Bolund fortsatte sitt tal med att fokusera på olika kriser; bostadsfrågan och miljöfrågor, med tonvikt på att det är beslut som måste få kosta.
– Det är inte sant att det inte går att bygga ett bättre samhälle tillsammans. Det är en annan sak att politiker inte vill och sådana politiker kan vi faktiskt byta ut.
Genom att referera till sin tid som tidigare bostadsminister menade Bolund att det finns åtgärder att fokusera på, som kan göra skillnad. En sådan är att återinföra investeringsstödet.
– Nu säger regeringen att vi inte har råd. Men vi har inte råd att inte göra något åt bostadsbristen. För den kommer att drabba oss alla.
Efter att ha besökt Husby i föregående vecka hade han sett exempel på hur nuvarande bostadspolitik möjliggjort en ojämn lägenhetsstandard.
– Genom att satsat på bostadsområden, där alla hyreshus har bra lägenheter, då kan vi bygga ett bra samhälle. Samtidigt är många oroliga för vad som ska hända vid nyrenovering. Vårt svar är tydligt. Samhället måste också gå in och ta sitt ansvar. Staten behöver ta en större del så att alla har råd att bo kvar i sina hem.
Mot slutet av talet blev MP-språkröret något mer personlig. Att han redan från ung ålder fick lära sig att älska naturen. Per Bolund berättade att han vill kämpa för att bevara Allemansrätten, som enligt honom är hotad, utöka strandskyddet så att det inte bara är de vars föräldrar med mycket pengar som kan njuta av det, och att skydda den natur som är till för alla.
– Det finns de som säger att vi inte har råd. Där vet vi att priset är mycket högre att inte göra något alls, sade Per Bolund.
David Johansson