händer som tar mat i en skolmatsal

På lunchrasterna hinner vi inte ta frisk luft för att vi behöver äta och vänta i den långa kön. Ingen får gå innan deras lektion slutar. Därför behöver vi längre lunchrast för att hinna äta mat i lugn och ro samt slappna av.

Vi elever behöver längre lunchrast för vissa inte hinner att äta. Det står i barnkonventionen (artikel nummer 31) att vi har rätt till fritid; vilket vi inte får på lunchrasterna. Vi hinner knappt att gå till lektionen på grund av kön vilken är jättelångsam.

En viktig anledning till varför vi behöver längre lunchraster är för att vi ska kunna hinna äta mat efter 3 lektioner och också få frisk luft så vi inte behöver vara inne hela dagen. Kosten påverkar koncentrationsförmågan.

Annons:

En annan viktig anledning är att frisk luft kan hjälpa oss ta det lugnt så att vi kan koncentrera oss bättre på lektionerna. Vi behöver mat så att våra kroppar mår bra och att vi har bra mental hälsa.

Den stora anledningen att man är trött är för att man är rastlös

Självklart blir det svårt att ha längre raster på schemat eftersom det kräver längre skoldagar eller kortare lektioner. En lösning på det här är att vi kan ändra på schemat och ha lite mer lektioner. Det är också bra att vi har lite mer lektioner för att vi kan få mer stöd istället för att inte hinna med uppgifter online, eller ha en extra lektion som alternativ.

Den stora anledningen att man är trött är för att man är rastlös och vill ha frisk luft så att man blir mer aktiv. När man har huvudvärk så kan du gå ut för att ta frisk luft i tystnaden och man kan få energi efter det. 

Sammanfattningsvis: om vi kan få mer frisk luft för vår hälsa så att vi inte är rastlösa hela dagen. Alla kan få äta i sin takt och hinna ta 10–20 minuter frisk luft och att röra sig istället för att sitta inne i flera timmar. Och vi behöver alltså protein, fett, vitaminer, mineraler och kolhydrater (näring i våra kroppar). Det är viktigt för vår mentala hälsa och därför vi behöver längre lunchrast.

Juweria Abdirahman, elev i årskurs 8 på Järvaskolan 
Foto: Charlotta Wasteson
Print Friendly, PDF & Email