Nämndmöte på Folkets Husby

På torsdagskvällen var det dags för allmänheten att möta Rinkeby-Kistas politiker och tjänstemän i Folkets Husby igen.
– Det verkar som stadsdelen får 20 miljoner i överskott i år och förra året var det 40 miljoner. Hur är det möjligt, undrade den före detta medborgarvärden Mohamed Hagi Farah.

Stadsdelsnämndens ordförande Ole-Jörgen Persson, M, påpekade att prognosen visar på ett överskott, men hänvisade frågan vidare till stadsdelsdirektören Toni Mellblom.
– Vi prognostiserar ett överskott på 20 miljoner, det största delen av det överskottet rör sig om de statliga medel som kommer till förvaltningen. Staden har bestämt att vi ska redovisa på ett annat sätt och vi har försökt använda pengarna under året, som bara skulle kunna användas bara i år, men inte lyckats. Vi kan inte dra på oss kostnader för nästa år.

Vi är inte nöjda när vi ser hur pengarna används

Annons:

Elvir Kazinic, S, bad om ordet:
– Vi vill att överskottet ska användas för våra invånare. Nu får vi överskott igen, samtidigt ser vi underskott i flera verksamheter. Vi är inte nöjda när vi ser hur pengarna används.

På mötet presenterade sig Husbyrådet inledningsvis för nämnden och hoppades på framtida samarbete. Även frågan om 5G-masternas påverkan på befolkningen kom upp och det återkommande problemet med råttor.

Men verksamheten i Framtidens Hus var ämnet som upptog den största delen av frågestunden. Flera frågade vilka öppettider som gäller, om verksamheten över huvud taget är öppen och var lokalen i Rinkeby finns. ”Är dörren öppen om man inte vet vilken aktivitet man ska gå på? Kan man vara där ändå?”

Framtidens Hus är öppet för alla som tillhör målgruppen

– Själva tanken med Framtidens Hus är att man i dialog med personalen ska komma på vad man vill göra, och ungdomarna ska själva kunna komma med förslag. Framtidens Hus är öppet för alla som tillhör målgruppen, svarade Ole-Jörgen Persson.

– Inget fel att våra ungdomar ska ha strukturerad verksamhet, men inte enbart. De unga behöver även utrymme för att bara umgås. Ungdomarna är fortfarande på gatorna, men jag hoppas nu att huset kan erbjuda både och, sade Elvir Kazinic.

Han påpekade också att den utredning som gjordes tidigare om ungdomsverksamheten visade att det behövs lokaler för socialt umgänge. Men Ole-Jörgen Persson var av en annan uppfattning:

– Framtidens Hus är ett framtidsprojekt, det kommer att ta tid. Risken om man kombinerar strukturerad verksamhet med hängbaserad verksamhet, som socialdemokraterna är ute efter, så riskerar det att störa ut den verksamhet som vi vill se. Däremot finns det häng på våra gårdar för våra yngre.

Det är tydligt att det inte räcker med fler poliser och hårdare tag

Arne Johansson, från Husbyrådet och Norra Järva stadsdelsråd, uppmanade politikerna att hörsamma ett upprop från boende i Husby.
– Vi har upplevt en turbulent tid med otrygghet och gängkriminalitet. Det är tydligt att det inte räcker med fler poliser och hårdare tag, utan det krävs en lång rad förebyggande åtgärder som kan ge hopp. Vi ser ett markant ökat engagemang från civilsamhället och det är dags för er politiker att kroka arm med föreningslivet.

Han påpekade att det finns ett stort antal stängda gårdslokaler i Järva, byggda för hyresgäster, som var livligt använda förr i tiden och som har renoverats, men fortfarande är stängda.
– Det är viktigt att stärka sammanhållning på gårdarna, så att grannarna lär känna varandra och varandras barn. Vi ska diskutera med Svenska Bostäder om det här, men det kunde kombineras med en satsning från stadsdelen för att driva på i den här frågan. Det finns många hemlösa föreningar som kan ta ansvar för lokalerna. Det vore ett billigt sätt att stärka tryggheten i området. Det behövs ställen där äldre ungdomar kan mötas, eftersom vi är trångbodda.

Låt föreningslivet ta över ansvaret för huset

Are Karim från Ort till ort, påpekade att huset där Reactor fanns tidigare, står tomt.
– Där finns musikstudio och danslokal, utanför finns fotbolls- och basketplan. Ungdomarna hänger där utomhus i kylan. Låt föreningslivet ta över ansvaret för huset.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Perioden för att söka föreningsbidrag för 2022 i Rinkeby-Kista inleds nästa vecka.

 

Nämndmöte på Folkets Husby
Print Friendly, PDF & Email