Inga Harnesk har sedan 70-talet bott i Husby men flyttade nyligen till ett serviceboende vid Kista Torg. Hon har varit föreningsaktiv i nästan hela sitt liv och har varit med i Husbyrådet. 

 – Det är ett spännande skede i mitt liv och alla mina tavlor och möbler som är över 100 år gamla har följt med till mitt nya hem. Jag kommer väl ihåg Husby som outstanding på 70- och 80-talet. Jag känner alla i mitt område och många har jag bjudit till mitt hem för en god soppa exempelvis, säger hon.

Om jag vore statsminister…

– Så skulle jag som alltid röstar se till att alla skulle göra det. Det finns många tuffa tjejer från Järva och jag har alltid velat ha möten över gränserna, både unga och gamla behöver träffas på öppna sammanhang. Och se till att föreningslivet i våra orter får bidrag och stöd. Jag har alltid varit driven socialt och kulturellt under alla mina år. Att information och kulturfrågor tar mer plats i samhället. Vi behöver se över grundskolan och se de små barnen. Se till att lärarna får mer stödinsatser så de kan fokusera på att lära ut och inget annat. Det behövs mer resurser i tidigt skede och satsa mer på barnen. 

Vilka är de viktigaste frågan för världen?

 – Kvinno- och miljörörelsen och att bekämpa alla orättvisor som sker i vår värld. Att rika inte ska kunna skövla fattigas mark. All torka som finns runt om i vår planet och se till våra resurser att de som behöver stöd får det. Samt att inte använda hälsofarliga redskap, att se till att alla ser över produktionen i fabriker och liknande. Dessutom behöver vi ändra vårt sätt att leva och exempelvis inte spola vatten i onödan, säger hon.

Vilka är de viktigaste frågorna i Sverige? 

 – Vi har haft fred i 200 år och stora frågan är ju Nato frågan men det kan jag inget om. Det får de som kan om det ta tag i. Vi är väldigt bortskämda i vårt avlånga land. Vi äger inte allt och vi är så gulliga och jag ser integrationen som viktig. Om hur vi sida vid sida ska leva och lära oss om varandra. Att möten är min hjärtefråga i allt. Vi behöver bli ett tillsammans och se varandra. Inte vara i så många grupperingar. Alla kan vi lära oss av ungdomarna. Jag har sett att fattiga blir uteslutna av sina egna. Vi behöver bry oss och inte stöta bort varandra. Att vi alltid följer mänskliga rättigheterna och vad det innebär.

Vilka är de viktigaste frågorna i orten, Husby?

 – Det var två sidor förut norra Järva och södra Järva som var Rinkeby och Tensta. Och det ansågs vara lite finare att komma ifrån norra. Nu har det slagits ihop. Det tyckte jag att alla hade en åsikt om. Jag har dessutom kämpat för det gröna fältet och har gått med listor och kämpat för Husby gård exempelvis. Att bevara det gröna är så viktigt, och bara en kort promenad bort kommer man till naturen. Det ska byggas hus och många konstnärer och byggare har en vision för norra Järva och vill bygga ett favorit samhälle men desto viktigare är att behålla Järvafältet. Det behövs mer hobbylokaler och jag är supernöjd med Folkets Husby och hur aktivt de jobbar för en förändring i orten. Att gemenskap över alla gränser och att jag kan hänga med unga invandrarkillar och ha en fin samvaro. Hur bra är inte det? Jag behövde hjälp själv när jag var liten och nu kan jag ge ett lyssnande öra eller någon matbit till någon jag spontant möter på torget eller på tunnelbanan. Det finns många unga som jag ser är oroliga och har det trassligt i sitt liv. Jag finns för dem. Victoriahem bjöd på varm korv till sina hyresgäster och då var det fullt hus på gården. Mer sådant behövs, samlingsplatser och trevliga träffar helt enkelt, avslutar Inga. 

Krista Sirviö

Inför valet i höst intervjuar Nyhetsbyrån Järva en rad Järvabor om vilka frågor de anser vara viktigast.

 

 

Print Friendly, PDF & Email