Under hösten öppnar Matmissionen sin femte butik i Stockholmsområdet, nämligen i Kista centrum. Det blir en till ytan stor butik med gott om lagerutrymme. För att handla till förmånliga priser krävs medlemskap.

– Våra varor är märkta med två priser – ett lägre pris för medlemmar och ett något högre pris för icke medlemmar, säger Alexandra Matrai som är verksamhetsområdeschef för Matmissionen. 

Butikerna får sina varor från dagligvarubranschen som skänker det som kan vara till exempel kantstött eller vid byte av förpackningstyp eller ett överskott. Sortimentet är alltså inte alltid detsamma utan leveranser sker dagligen med vad som finns i samarbetspartnernas lager.

Annons:

För att handla i butikerna behöver man oftast boka tid

För att handla i butikerna behöver man oftast boka tid. Den mest populära tiden är direkt när butikerna öppnar, klockan 12, så den tiden får bara bokas en gång i veckan. För övrigt kan man boka maximalt tre besök i veckan i de olika butikerna och handla för upp till 300 kronor till det lägre priset. När den summan uppnåtts betalar man det högre priset som varorna är uppmärkta med.

– Butiken i Kista kommer att ge arbetstillfällen till 15 personer för arbetsträning och handledare. Det kommer också att finnas några volontärer på plats. Vem som helst kan ansöka om att bli volontär. Det är inget krav på att man ska arbeta ett visst antal timmar i veckan. För att bli volontär ska man först genomgå Stadsmissionens volontärkurs. Anmälan finns på vår hemsida, säger Alexandra Matrai.

Det kostar inget att bli medlem. Antingen besöker man butiken i Hallunda och registrerar sig eller så registrerar man sig via en dator eller app i mobilen. Det är också i appen bokning görs för tid när man tänkt handla.

Butiken vänder sig främst till de som har låg inkomst

– Vi funderade på om det skulle vara krångligt för våra kunder att använda appen men det har fungerat jättebra. Man kan också ringa vår kundtjänst och boka tid eller få hjälp med det man behöver. Just nu har vi 9 500 medlemmar och gissar att det kommer att öka en hel del i samband med öppningen av Kistabutiken.

Butiken vänder sig främst till de som har låg inkomst. De som ansöker om medlemskap ska visa intyg från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten eller lönespecifikation för de tre senaste månaderna. Om man är student eller har månadsinkomst över 11 190 kronor i månaden får man handla i butikerna, men till det högre priset som syns.

Monica Jansson
Bilder: Anna Ek och Reza Alizadeh
Print Friendly, PDF & Email