Socialminister Jakob Forssmed, ersatte än en gång partiledaren Ebba Busch, när det till sist var Kristdemokraternas tur att tala på Järvaveckan.
– Jag kommer att prata om barns fysiska och psykiska ohälsa, och det är bara tillsammans, som vi på allvar kan göra något åt den.

Hälsa är ett slags kapital, som människor får olika mycket av, konstaterade Forssmed.
– Vi har olika möjligheter att leva rika liv och att vi lever olika länge. En person på Östermalm lever i genomsnitt fyra år längre än en person i Rinkeby-Kista. Så förutom stora skillnader i inkomst och kapital, så har vi stora skillnader i år av liv.

Han pratade om att regeringen tagit initiativ till det han kallade ”århundradets stora hälsoreform”; att staten ska över ansvaret för hälsan istället för 21 olika regioner.
– Postnumret ska inte få påverka vilken vård man får.

Annons:

Övervikt, fettlever och åldersdiabetes drabbar barn

Bristen på motion bland unga bekymrar honom.
– När vi rör oss mindre och äter mer får det konsekvenser. Många tonåringar rör sig knappt alls under helgerna längre, enligt forskare. Övervikt, fettlever och åldersdiabetes drabbar barn. Hur blev det så här? frågade sig Forssmed.

Han citerade Liv Strömqvist, när hon beskriver böckerna om Alfons Åberg som ”ren fantasy”. För idag är det helt overkligt att barn leker och klättrar utomhus i timmar utan att någon ens vet var de är. Och Jakob Forssmed visade sig kunna vara riktigt kul.
– För inte så länge sedan fanns det tvättmedelsreklam som talade om hur man får bort gräsfläckar på barnens kläder. Om barn får gräsfläckar på kläderna idag, då hängs de upp på museum, då läggs de ut på instagram.

Den här regeringen arbetar annorlunda

”Den här regeringen arbetar annorlunda”, det var en mening som flera regeringspartiers talare använt sig av. Så även socialministern, när han talade om fritidskortet. Ett kort för unga mellan 8-16 år, som är en satsning på 800 miljoner per år.

– Det ska används till en aktiv fritid och vi gör det i samverkan med föreningslivet. Vi vet att många slutar med sin fritidsaktivitet när de är elva, tolv år. När de börjar förstå att det kostar och att mamma och pappa inte riktigt har råd. De barnen tar ett ansvar som barn inte ska behöva ta.

Forssmed berättade om ett besök hos Kista SC, och då hade en tränare sagt till en liten kille ”hej, vad kul att se dig”.
– Där och då blev pojken sedd och han fick höra att han var efterlängtad. Han blev erbjuden något annat än gängens gemenskap. Vi måste förstå att det handlar om så mycket mer än en aktiv fritid.

En tidstjuv som saknar motsvarighet i historien

Det blev alldeles tydligt att Forssmed är överens med Johan Pehrson om att ”skärmarna” tar för stor plats i vår vardag. ”En tidstjuv som saknar motsvarighet i historien”, som han beskrev dem.
– Det finns många olika skäl till barns hälsoproblem, men det går inte att komma ifrån att flera av dem tycks börja och sluta med skärmen.

Socialministern ställde frågan:
– Är det mer än ett sammanträffande att barns ökande oro, ångest, stress och självskadebetende sammanfaller med tillgången på sociala medier under dygnets alla timmar?

Socialministern har gett i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta reda på hur det egentligen ser ut.

Dessutom lovade han att satsa stort på psykiatrin, och korta köerna till BUP.
– Men vi kan inte behandla oss till psykisk hälsa och välbefinnande. Vi behöver bli ett bättre samhälle. Det gäller att göra något aktivt, göra något meningsfullt och göra det tillsammans med andra.

Kerstin Gustafsson Figueroa