Bokförlaget Rabén & Sjögren har startat en författarskola för ungdomar, och satsningen ska leda till en antologi. 
– Jag vill ge ungdomar en möjlighet att kunna skriva sina egna berättelser, säger Seluah Alsaati, som leder kursen.

Förlaget, som sedan flera decennier är Sveriges ledande förlag för barn- och ungdomslitteratur, har nu gett en grupp ungdomar mellan 16 och 22 år möjlighet att utveckla sitt skrivande i en författarskola. Förlaget vill skapa mångfald och bredda sin utgivning med nya röster och berättelser.

– Jag tror att vi alla bär på minst en historia inom oss som kan bli en bra bok. Med lite uppmuntring och verktyg kan våra unga deltagare nu också få chansen att sätta ord på sina erfarenheter, säger Seluah Alsaati. 

Annons:

Berättelser som sällan får höras, är något som även Seluah Alsaati gärna lyfter fram. 
– Vi som kommer från förorten bär på livsöden som är viktiga. Våra historier behöver ta plats i alla möjliga plattformar såsom inom litteratur och på filmduken, och då menar jag alla historier, inte bara Snabba Cash, säger hon. 

Författarskolan är i full gång och innehåller totalt sex kurstillfällen där deltagarna får lära sig hur en berättelse byggs upp, hur karaktärer kan utvecklas, vad en dramatisk kurva är och hur ett traditionellt bokförlag arbetar med texter. Tanken är att deltagarna sedan får använda sig av sin kreativitet genom att skriva varsin novell, som därefter ges ut i en antologi av Rabén & Sjögren under våren 2025. 

Vi har ynnesten att få vara med och utveckla framtidens författarskap

– Vi är otroligt glada över det här projektet. Det är en svindlande tanke att det här förlaget varit med och byggt så många spännande författarskap, bland annat startade Astrid Lindgren sitt författarskap hos oss. Nu har vi ynnesten att få vara med och utveckla framtidens författarskap och lyssna till deras berättelser, det är en otrolig häftig känsla, säger förlagschef Jenni Blom Castenfors i ett pressmeddelande. 

Under varje träff finns även redaktörer och förläggare från Rabén & Sjögren på plats för att stötta ungdomarna i skrivprocessen, och projektledaren Kristina Ramsell vill se att författarskolan fortsätter framöver.  

– Det här är bland det roligaste vi gjort, deltagarna är entusiastiska och de imponerar på oss med sina idéer och sin kreativitet. Vi hoppas såklart att detta blir återkommande, men inget vi kan säga säkert nu, skriver hon i ett mejl till Nyhetsbyrån Järva. 

Suleiman Ibrahim