SWATAB, företaget som säljer tvätteknik med avjoniserat vatten, har fått anslag från Vinnova. Hur är det möjligt? Jag tror, att det kan skada förtroendet för miljörörelsen om SWATABs tvätteknik betraktas som en ”miljöinnovation”.

I somras inrättades en ny tvättstuga i HSBs fastigheter på Rinkebysvängen. De nya maskinerna ska tvätta utan tvättmedel, med avjoniserat vatten. Enligt flera hyresgäster, inklusive mig själv, har tvätten varken blivit ren eller torr. Men SWATAB, företaget som tillhandahåller den här tvättekniken, har fått 500 000 från Vinnova.
Vinnova är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som har till uppgift att främja hållbar tillväxt genom finansiering av ”behovsmotiverad forskning och utveckling av effektiva innovationssystem”. 

Har de ens lyssnat på forskare och professorer som uttalat sig kritiskt till detta tvättsystem?

Annons:

Det kan komma att skada förtroendet för miljörörelsen i framtiden om SWATABs tvätteknik betraktas som en ”miljöinnovation”. Har de ens lyssnat på forskare och professorer som uttalat sig kritiskt till detta tvättsystem? Dessa entreprenörer bör minst sagt dubbelkollas innan de ges tillåtelse att verka i våra områden och dessutom få statligt stöd. 

Vi ska inte behöva vara miljöentreprenörernas försökskaniner

HSB borde ha skaffat fram bakgrundsfakta innan de köper in tvätteknik som som inte fungerar enligt vetenskapen. Jag misstänker, att jag inte kommer att hitta en enda människa med något slags utbildning i kemi som kommer att säga att detta tvättsystem fungerar.

Vi på Rinkebysvängen är trötta på smutsiga kläder och ska inte behöva vara miljöentreprenörernas försökskaniner.

Nikoletta Dolfin
Print Friendly, PDF & Email