”Vi är inte kritiska mot muslimska friskolor”

Nyheter

I Järva finns en utbredd kritik mot socialdemokraternas politik gällande muslimska friskolor. När utbildningsminister Anna Ekström, S, besökte Rinkeby igår kväll, ville hon reda ut begreppen.
– Vi socialdemokrater är inte kritiska mot muslimska friskolor, utan mot religiösa friskolor.

Innan Anna Ekström skulle iväg för att tillsammans med partikamrater knacka dörr inför valet, stannade hon en stund på läxhjälpen i Rinkeby Folkets hus.

  – Det är viktigt att hålla isär de här frågorna. Vi tycker att det ska vara en skillnad mellan skolan och religionen. Jag tycker att det är bra att man har en personlig tro, men att den ska vara åtskild från skolan.

Anna Ekström påpekade att de skolor, som berört eleverna i Järva, har stängts på grund av ekonomiska felaktigheter.
 – Då ska ju en skola stängas om bokföringen inte skötts rätt. Vi socialdemokrater har varit emot religiösa friskolor långt innan det fanns några muslimska friskolor här.

Vad skulle hända med judiska skolan om ni genomdriver er politik?

– Judiska skolan har hittills inte varit en religiös friskola, utan det är en friskola med en sådan inriktning. De konfessionella inslagen hålls utanför själva undervisningen. Men med den nya lagstiftningen kommer det bli  tydligare regler, man inte får ha religiös verksamhet som kryper in i undervisningen.

Utbildningsministern sade att hon träffar väldigt många som tycker att det är bra att socialdemokraterna är emot vinstdrivande friskolor.
 – I den frågan möter jag ett hundraprocentigt stöd här på Järva. Det är religiösa friskolor vi har problem med, och naturligtvis också kristna friskolor. 

Det är inte första gången Anna Ekström är i Rinkeby.

– Nej, jag har varit här många gånger. Senast på nationaldagen före pandemin, iklädd i min Moradräkt, och jag hoppas att jag kan komma på nationaldagen i år också.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email