Samtidigt som Rasmus Paludan planerar att hålla sitt möte i Husby centrum, anordnar en rad föreningar och organisationer en stor fotbollsturnering nere på Kvarnbacka bollplan.
– Föreningarna är förberedda, när något händer så går vi ihop, säger Said Ali från AIF Kista.

I Husby är många upprörda över att Paludan fått tillstånd att bränna koranen. Så även Said Ali, fotbollstränare i AIF Kista.

– Vi har jobbat hårt i området; civilsamhället, förvaltningen och polisen, och det har blivit lugnare. Men så kommer den här idioten och vill förstöra det som vi byggt upp, eftersom han har hittat en lucka i lagen.

Annons:

Paludan har sökt tillstånd för att ”hålla valmöte” för sitt parti Stram Kurs på Edvard Griegsgatan 22 i Husby. Troligen tänker han hålla till på parkeringen bakom ICA.

Polisens agerande är avgörande i sådana här lägen

– Det ska tydligen mycket till innan polisen kan flytta mötesplats och Husby bedömdes inte som ”stor risk”. Men polisens agerande är avgörande i sådana här lägen, säger Said Ali.

Said Ali och AIF Kista tog därför initiativ till en stor fotbollsturnering för alla mellan 15-20 år.
– Vi gör det så att ungdomarna har någonting att göra. Annars brukar de hänga i centrum på lördagarna.

Flera fotbollsklubbar bidrar med prispengar och/eller ledare; Husby FF, Rinkeby United, BK Bussenhus, Vasalunds IF, AIK och Quaison Foundation. Husbys muslimska ungdomar är också med bland arrangörerna.

– Det är bra att vi gör något tillsammans och att vi alla kan samlas på samma plats, säger Omar Sayed, en av de föreningsaktiva i Husby.

Han tror, precis som Said Ali, att ungdomarna i Husby kommer ner till Kvarnbacka Bollplan. 

– Vi känner våra ungdomar, och de känner oss, men hur gör vi med dem som kommer från andra delar av Stockholm? När något sådant här händer kommer alltid myndigheterna till oss och ber om hjälp, men några extra resurser får vi inte, säger Omar Sayed.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Folkets Husby håller stängt under lördagen, precis som vanligt.

Print Friendly, PDF & Email