Flera föreningar som är aktiva i Järva får inga föreningsbidrag för sina verksamheter. Akalla 4H-gård och Rinkeby Run är två av dem som blev utan pengar i Rinkeby-Kista i år.

Förra året kunde 35-40 barn från Järva få delta i gratis dagläger i Akalla by under sommarlovet. De fick också möjlighet att gå på gratis djurskötarkurs under höstterminen. Men i år kommer barnen från Rinkeby-Kista inte kunna vara med på vare sig sommarläger eller gå andra kurser på Akalla 4H-gård.

– Vi kan tyvärr inte erbjuda gratis aktiviteter utan bidrag, vi måste ha pengar för att verksamheten ska gå runt. Det är jättetråkigt, för att vi ligger ju här och vill finnas för barnen som bor här, säger: Christina Spanó, föreståndare för Akalla/Tensta 4H.

Ändrade rutiner för bidragsansökningar

Två år i rad, 2017 och 2018, fick Akalla 4H-Klubb föreningsbidrag från Rinkeby-Kista.
– Då var sista ansökningsdatumet för bidragsansökningarna i februari samma år som bidraget söktes. Men inför 2019 var sista ansökningsdagen 1 oktober 2018, vilket vi upptäckte av en slump i mitten av oktober.

Christina Spanó kontaktade då den ansvariga personen på förvaltningen och frågade hur de hade informerat föreningarna i stadsdelen om de förändrade rutinerna.

Föreningarna fick ingen information

– Som svar fick jag att information om bidraget står på hemsidan, att det sitter anslag uppe i deras lokaler, samt att det varit en artikel i lokaltidningen om föreningsbidraget.

Men Christina Spano´ bor inte i stadsdelen och får ingen lokaltidning, inte heller är hon i förvaltningens lokaler särskilt ofta.
– Därför fick vi inga bidrag 2019. Jag tycker, att de föreningar som har fått pengar från stadsdelen ska få påminnelse om sista ansökningsdatum. Precis som Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning gör för sina aktiva föreningar.

Rinkeby Run fick inte heller några pengar

Mårten Westberg är ordförande både för Rinkeby Run och Akropol basket. Ingen av föreningarna fick bidrag i år. Rinkeby Run fick först veta att de använde en felaktig epostadress.
– När vi fick en fungerande adress, så begärde förvaltningen mycket information. Det blev ganska många dokument att skicka in, men till slut fick vi besked att allt var på plats.

Men i den slutliga processen exkluderades Rinkeby Run ändå eftersom föreningen inte har existerat i två år.
– Hade vi vetat sådana krav i tid hade vi bett vår systerförening Akalla Run ansöka istället. 

Orimliga krav ställs på föreningarna

Mårten Westberg menar att kraven som ställs på föreningarna inte är rimliga.
– Min slutsats är att tjänstemännen här har agerat som om målet var att stryka så många ansökningar som möjligt. Det är inte unikt, men om alla tjänstemän alltid gjorde på det viset så skulle ingen ideell verksamhet existera. Det går alltid att hitta ett formellt fel.

Överdrivet nitiska tjänstemän

Han tycker det liknar situationen när amerikanska poliser strejkade genom att genomdriva varenda liten lag. De agerade varje gång någon gick mot rött ljus eller hade en smutsig registreringsskylt på bilen.
– Då slutade samhället att fungera. På samma sätt är det med överdrivet nitiska tjänstemän.  Resultatet blir att stadsdelen skickar tillbaka pengar, som lokala föreningar hade behövt för att skapa bättre hälsa och kunna förebygga brott.

Ifra-Degmo Mohamed 

Fakta:

Akalla 4H-gård ligger vackert beläget i Akalla by med anor från 1800-talet. Byn ligger intill naturreservatet Järvafältet och där finns hästar, får, getter och höns. Djuren finns ute i sina hagar alla dagar om året.

Akalla 4H-gård driver olika aktiviteter för barn -och ungdomar, aktiviteter som även är anpassade för barn med olika funktionshinder.

Rinkeby Run är en löparklubb för alla, med träning för tjejer och killar, ung som gammal. De har organiserad träning måndagar, tisdagar, onsdagar och söndagar. Varje vardagsmorgon har de träning i Rinkebyskolan Ungdomens Hus från kl. 7-8.

Läs även: Demokratipengarna försvinner helt 

och Vart tar alla pengar vägen? 

Print Friendly, PDF & Email