Hela Kista torg var som en iskana. I Akalla höll folk på att slå på ändan.
– Det var inte sandat någonstans, varken på Kista torg eller på Jan Stenbecks torg, säger Avram Lazaridis, ordförande i Funktionshinderrådet i Spånga-Tensta och vice ordförande i rådet i Rinkeby-Kista.

 – På vägen mellan Rinkeby och Kista var det stora problem att ta sig fram.

Vintern har kommit och Facebook fylls med kommentarer om halka och bristande snöröjning. ”Ebba, jag bjuder dig och dina kompisar i äldrenämnden att promenera längs Sibeliusgången. Vi får se om du hamnar på akuten…”, skrev en, ”Helt jävla glashalt!” skrev en annan.

’Helt jävla glashalt’

– Ja, varje vinter är det samma sak, varje gång det snöar blir det problem, säger Avram Lazaridis, som har många års erfarenhet av frågor som rör tillgänglighet.

Han är aktiv över hela Järva, men han bor i Rinkeby och han tycker att snöröjningen fungerar hyggligt på gårdarna.
– Ja, där fungerar det bättre än på trottoarer, gång- och cykelvägar. Men här där jag bor är det Svenska Bostäder som har ansvaret och det är de som anlitar en firma till snöröjningen.

Annars är det inte lätt att veta vem som ansvarar för att vägar skottas och sandas. Stadsdelen ansvarar för vissa områden, Trafikkontoret för andra, fastighetsägarna har också ett ansvar. 
– De i sin tur upphandlar ju avtal med olika firmor som ska sköta jobbet. Det bästa vore om politiker och tjänstemän inte bara satt på sina kontor, utan gav sig ut för att själva kontrollera hur det ser ut.

Just i år vore det viktigare än någon, menar Avram Lazaridis.
– Ja, med anledning av covid-19, borde politikerna göra andra prioriteringar än annars. Sjukhusen är överfulla redan, det finns inte plats för benbrott.

Kerstin Gustafsson Figueroa

De boende som har kritiska synpunkter på snöröjning, sandning och allmän skötsel hänvisas både av stadsdelsförvaltningarna och Trafikkontoret att mejla, sms:a eller ringa till Tyck till. Det finns en app att ladda ner i mobilen, och även ett telefonnummer att ringa: 08 – 651 00 00.