På Kista bibliotek var det sagostund och måleriverkstad för barn på ukrainska. Tania Goryushina, illustratör av boken ‘’Årets bästa dagar’’ höll i sagostunden. Både barn och vuxna fick lyssna på sagor på ukrainska och vara med på måleriverkstad efteråt.

– Det finns många ukrainare och vi stödjer dem genom att läsa deras på modersmål. Förr fanns det inte många aktiviteter på ukrainska och det finns ett behov av det, säger Tania Goryushina, som bott länge i Sverige.

Hennes mamma Svitlana flydde till Sverige från det ockuperade Chernihiv

Annons:

Bland dem som lyssnar sitter Alyona Sofiienko tillsammans med sin son Michael, 4 år, och sin mamma Svitlana Ivanirna. Det är inte första gången de är på sagostunden, utan de har varit här tidigare. Alyona har bott i Sverige i sex år, men hennes mamma Svitlana flydde till Sverige från det ockuperade Chernihiv. 

– Det har inte varit lätt för oss, speciellt inte för min mamma. Hon kom hit för två månader sedan, staden är ockuperad och helt förstörd. Min mamma bodde i ett skyddsrum tillsammans med andra. Det fanns kvinnor som födde barn i skyddsrummen, säger Alyona Sofiienko. 

Alyona berättar att det inte har varit enkelt för hennes mamma att ta sig till Sverige. 
– Min mamma åkte bil till gränsen, efteråt tog hon buss med hjälp av volontärer. Hon åkte buss till Gdansk och efteråt färja till Nynäshamn och där hämtade vi henne, säger Alyona Sofiienko.

Hur känns det för din son med allt som händer just nu?

– Vi pratar inte om kriget med honom hemma, jag känner inte att han behöver veta något om det. Men varje generation av oss har sett ett krig nu, säger Alyona Sofiienko.

Narmin Rustam
Print Friendly, PDF & Email