Den blågröna majoriteten i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har bestämt sig för att lägga ut driften av fyra fritidsgårdar på entreprenad. Det riskerar att urholka kvalitén i verksamheten, och det är som vanligt våra ungdomar som får betala priset.

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd vill lägga över driften av fritidsgårdarna Blå Huset, Hjuset, Grottan och Folkan i privata händer. Det är ett riktigt dåligt beslut.

Fritidsgårdar borde drivas av kommunen, inte av företag som jagar vinst

Annons:

Vi i Vänsterpartiet tycker att det är självklart att fritidsgårdar borde drivas av kommunen, eller möjligtvis av kompetenta icke-vinstdrivande organisationer, och inte av företag som jagar vinst.

För när kommersiella aktörer ska driva en verksamhet så bygger det på att verksamheten på något sätt går med vinst. Det gäller oavsett om det handlar om skolor, vårdcentraler eller fritidsgårdar. Och när verksamheter ska gå med vinst så sätts ofta kvalitén i andra rummet. Dessutom brukar det saknas långsiktighet.

Det är ett stort svek mot våra ungdomar

När fritidsgårdar drivs av kommunen så kan vi garantera ungdomarna långsiktighet. Alla som känner till fritidsgårdar vet hur viktigt det är att det är samma personal som arbetar under längre perioder och att de bygger förtroende hos ungdomarna. Men så funkar inte lagen om upphandling. Vid nästa upphandling kan det bli ett helt nytt företag som ska driva verksamheten. Det är ett stort svek mot våra ungdomar.

Det finns säkerligen vissa saker med våra kommunala fritidsgårdar som kan förbättras, men så är det med alla verksamheter. Lösningen är inte att lägga ut dem på entreprenad.

Jag hoppas verkligen att den blågröna majoriteten tar sitt förnuft till fånga och stoppar det här beslutet. För alla ungdomar förtjänar bra fritidsverksamhet, oavsett var de bor.

Rashid Mohammed (V), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
Print Friendly, PDF & Email