Var Expressens intervju med Dumle intressant? Det diskuterades i en debatt som Publicistklubben anordnade där jag deltog. Dumle är en av ledarna i den så kallade Dödspatrullen, ett av gängen som håller på att skjuta ihjäl varandra i Järva. 

En av Expressens reportrar hade fått tag på den unge mannen och gjort en intervju. Intervjun lanserades som att Dumle var med när Einár sköts till döds, men intervjun gjordes FÖRE mordet. Under debatten sade jag att jag inte hade publicerat den intervjun. Det väckte starka reaktioner hos publiken. Jag betraktades som en motståndare till yttrandefriheten, typ.

”Varför inte”, frågade moderatorn Robban Aschberg.
”Jag tyckte inte den var intressant”, svarade jag.

Det tyckte Robban och det har han all rätt att tycka. Lika rätt som jag har att ha en annan uppfattning.

Han satt mest där och försökte leva upp till myten om att vara en gangster

Diamant Salihu och Johanna Bäckström Lerneby tyckte, precis som Robban och hela publiken, att intervjun var SÅ intressant.

Jag kan inte bedöma om Dumle var påtänd, men han verkade trasig. Han som för några år sedan dömdes för en grov gruppvåldtäkt, satt mest där och försökte leva upp till myten om att vara en gangster.

Jag tror, att de som sade att intervjun var intressant, tyckte att den var spännande. Det är en annan sak. Och så fick de alla sina fördomar bekräftade om hur en kille från orten är.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email