Fem personer som deltog i projektet valobservatörer under valet står utanför en skola.

Under valdagen fanns sammanlagt 95 utländska valobservatörer i Sverige för att studera hur valet genomfördes. Vid vallokalen i Kista grundskola var Abdirizak Ahmed Said och Ubah Abshir från Somalia med.
– Det har varit en väldigt lärorik upplevelse, sade de.

Abdirizak Ahmed är ordförande i Puntland valkommission TPEC och hans kollega Ubah Abshir är kommissionens sekreterare. De har blivit inbjudna av föreningen Valobservation Sverige för att gå på kurs och observera valet tillsammans med några deltagare från Kista folkhögskola.

Hur känns det att vara här?

– Det känns jättebra och vi är tacksamma för inbjudan. Vi har också varit i andra länder för att lära oss och få erfarenhet och utbilda oss kring val systemet. Vi har även varit i Kenya, Etiopien och i Schweiz.

Vad står TPEC för?

– Det ären förkortning för Transitional Puntland Electoral Commission, organisationen är politiskt obunden och vars syfte är att utveckla valsystemet och anordna fria och rättvisa val i Puntland.

När kommer ni att anordna nästa val i Puntland?

– Vi kommer att ha val i Puntland i oktober och vi jobbar med det. Just nu det finns nio partier som ställer upp i valet.

Mohamed Osman, en av deltagarna från Kista folkhögskola

FAKTA: VOS – föreningen valobservation i Sverige genomförde under valdagen en valobservationsinsats med 95 observatörer från 21 länder. Valobservatörerna var från Sverige, Bolivia, Argentina, Guatemala, Nicaragua, Jordanien, Venezuela, Egypten, Georgien, Belarus, Ryssland, Ukraina, Somalia, Litauen, El Salvador, Moldavien, Peru, Azerbajdzjan, Frankrike, Polen och USA . De besökte 289 vallokaler i fyra kommuner i Stockholms län, samt två i kommuner i Norrbotten.

En kvinna och en man från Somalia.
Ubah Abshir och Abdirizak Ahmed Said
Print Friendly, PDF & Email