paneldebatt med en man och tre kvinnor.

På onsdagseftermiddagen anordnades en paneldebatt på Kista bibliotek med Emma Löfgren från The Local, Julia Agha från Al-Kompis och Kerstin Gustafsson Figueroa från Nyhetsbyrån Järva.

Det var regeringens kommitte Demokratin 100 år som arrangerade paneldebatten, som en avslutning på två dagars aktiviteter i Kista Galleria. Första frågan handlade om vilken roll lokalmedia kan spela under valrörelsen.

– De som känner att de kan påverka, att de är en del av det demokratiska samtalet, går och röstar. Det är därför som vi regelbundet rapporterar från stadsdelsnämndens möten både i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Det är vi ensamma om att göra och det tror jag spelar roll, sade Kerstin Gustafsson Figueroa.

Julia Agha sade att Al-Kompis, som är en nationell nyhetskanal på arabiska, har en viktig roll att förmedla samhällsinformation.
Våra följare vill förstå hur besluten fattas, vilka som har vilken roll i politiken och vem som bestämmer vad. Det är viktigt att veta det här för att kunna känna att man gör skillnad genom att rösta.

Vid frågan om vilka frågor som är viktiga för deras enskilda publik sade Julia Agha att vissa frågor kan skilja sig från vad som vanligtvis brukar komma upp I debatter.  

– Arabiska är det näst största modersmålet I Sverige, men det betyder inte att det är en homogen grupp som röstar. Det finns många olika frågor som vår publik tycker är viktiga till skillnad från vad den vanliga svensken tycker. Afrofobi, islamofobi och bostadsfrågan är några ämnen som ofta tas upp. 

Vi upplevde att Sverige anpassade sig efter medelklassen under pandemin

Under samtalet togs det också upp hur pandemin skulle komma att påverka valet. Emma Löfgren från The Local, en online-tidning på engelska som rapporterar om Sverige och svenska samhället, trodde att pandemin kan leda till att fler av deras läsare går och röstar.
– Vi upplevde bland annat att Sverige anpassade sig efter medelklassen under pandemin. Alla kan inte arbeta hemifrån och till exempel tog det månader innan folk utan personnummer kunde få sitt vaccinpass. Det kan leda till att fler väljer att engagera sig I politiken. Många av våra läsare fårju  rösta I landsting- och kommunvalet.

Kerstin Gustafsson Figueroa konstaterade att under pandemin genomfördes mötena i stadsdelsnämnden utan att allmänheten fick närvara.
– Det ledde till att mötena gick rekordsnabbt och att aktiviteten bland medborgarna sjönk. Ibland verkade det som om både politiker och tjänstemän tyckte det var bekvämt, men vi får väl se om det fortsätter på det viset.

Lissett Palma Neira
Print Friendly, PDF & Email