Första maj är en röd dag i almanackan sedan 1939 i Sverige. Det är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 över hela världen. Vi har frågat några järvabor om hur de ser på den dagen och hur de firar. Om de firar.

Vi är glada den dagen tillsammans

Annons:

Veronica Stiernborg, V, ledamot av Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd:

– I år är mitt förstamajfirande helt annorlunda. Jag kommer att stå med vår food truck i Kungsträdgården. Så i år demonstrerar jag från food trucken i Sveriges största demonstrationståg.

– Första maj betyder jättemycket för mig. Det är den enda dagen på året, som vi internationellt, över hela världen, uppmärksammar arbetarrörelsens högtidsdag. Allt från fem personer i någon småstad till 15 000 i Stockholm. Det är något väldigt fint, vi är glada den dagen tillsammans. I tider av extrem nyliberalism är det extra viktigt, vi ska ta över gatan och skrika så mycket som möjligt.

Har du alltid demonstrerat?

– Nej, länge arbetade jag på 1 maj, större delen av arbetarklassen gör ju det. Det är de som knegar den dagen.

Arbetarna är byggstenarna för att vårt samhälle ska funka

Abdillahi Osman, ombudsman i Västerort för S:

– Första maj i år blir lite speciellt. Om det är eid och vi bryter fastan, då går jag och ber på morgonen. Sedan åker jag in till i centrum, för att fira 1 maj. Vi börjar i Humlegården och så går vi till Norra Bantorget.

– Jag har demonstrerat förut, när jag bodde i Karlskrona, men även här i Stockholm. För mig är det viktigt att lyfta arbetarnas dag och att det finns en dag där de hyllas. Arbetarna är byggstenarna för att vårt samhälle ska funka. Det är så fint att det är en röd dag i Sverige.

– Men i år är det väldigt speciellt, det kan bli så att den muslimska högtiden eid infaller på samma dag som första maj. Men jag firar båda. Till alla muslimer vill jag säga eid mubarak och glad första maj!

Det finns mycket som är värt att fira och försvara

Marianella Monzon, bibliotekarie

– De senaste två åren har det inte varit något stort 1 maj-firande även om vi hade ett litet tåg i Järva förra året. Jag har inte varit på en stor demo sedan 8 mars 2020, så det känns speciellt. Det ska bli så kul för jag har vänner som kommer hit från andra städer för att vara med, det är den dagen på året då en träffar ALLA.

– Jag ska demonstrera tillsammans med alla kamrater och kompisar och andra arbetande personer som också har 1 maj som ett viktigt datum. Jag kommer gå i syndikalisternas tåg och förhoppningsvis till la Mano på eftermiddagen och sedan till 44:an. 

– För mig är 1 maj en dag då ens identitet som arbetare stärks och en tänker på arbetarrörelsens positiva sidor och vad tidigare generationer har åstadkommit. Det finns mycket som är värt att fira och försvara.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Anna Nygård

Detta händer på 1 maj i Stockholm:

  • Kl 9.30 träffas alla som vill hedra de Spanienfrivilliga som stred mot fascismen på 1930-talet vid la Mano-monumentet på Katarinavägen. Dit kommer alla ifrån socialdemokrater till anarkister.
  • Syndikalisterna samlas kl 11 på Sergels torg och börjar gå kl 12 mot Stortorget i Gamla stan där det blir tal och musik. 
  • Vänsterpartiet samlas kl 12 på Medborgarplatsen och går en timme senare mot Kungsträdgården. Där hålls scenprogram med artister och talare fram till kl 16.15. 
  • Socialdemokraterna samlas kl 13 i Humlegården och kl 14 går tåget mot Norra Latin där bland annat stadsminister Magdalena Andersson ska tala.
  • Feministiskt initiativ demonstrerar på Rinkeby torg mellan kl 14 och 16.
  • Anarkisterna går från Stortorget till la Mano klockan 14.30. Vid monumentet blir det tal och musik.
  • Kafé 44 på Tjärhovsgatan håller öppet kl 12–17 och serverar mat och dryck. Där blir det även allsång.
  • Radio Noden sänder live kl 15–18 med rapporter från städer i Sverige & världen, inslag från kamrater och intervjuer om aktuella kamper. 
  • Husby arbetarcentrum arrangerar ett lokalt 1 maj-firande som börjar kl 15 i Husby gård. Från kl 16 är det grillkväll med tipspromenad och lekar i Nidarosparken.
  • På kvällen arrangeras 1 maj-fester på Cyklopen i Högdalen och på Södra teatern.

 

Print Friendly, PDF & Email