Sheyma framför en fotoutställning.

Igår var sista dagen för fotoutställningen Pandemins hjältar på medborgarkontoret i Rinkeby. Fokus ligger på alla de vardagshjältar som behövt fortsätta arbeta fysiskt under pandemin. 
– De som bor i Järva har jobb som inte ger samma möjlighet att arbeta hemifrån, säger Sheyma Isse, en av projektets ungdomar. 

Projektet tog fart under pandemin och riktade sig till unga som var intresserade av att fotografera och skriva. Under en intensiv vecka fick några utvalda ungdomar från Stockholms ytterstadsområden lära sig tekniken och finessen av att ta porträttbilder. I slutet på veckan var det sedan dags för ungdomarna att gå ut och fota de hjältar som hjälpt samhället hålla igång under pandemin. Genom bilder och intervjuer får vi bland annat lära känna fritidsledare, kockar och socialarbetare. 

Det var ett superbra initiativ!

– Det var ett superbra initiativ! Dels fick jag utvecklas personligen inom fotografering. Men projektet belyser även alla de människor som göms bakom siffror och statistik, säger Sheyma.

– Vi trodde att det främst skulle vara taxichaufförer eller busschaufförer som fotades. Men dem vi såg mest var personer som jobbar direkt eller indirekt med barn och unga. Det är ju de som är deras hjältar, sade Rano Kasto, projektledare för Pandemins hjältar.

Fotoutställningen har varit på flera platser runt om Stockholm, först på Kulturhuset på Sergels torg, sedan i Rågsved och Hässelby. Medborgarkontoret i Rinkeby var sista stoppet och utställningen kommer nu att flyttas till medborgarkontorets huvudkontor.  

Lissett Palma Neira

                      

Print Friendly, PDF & Email