Grå skolbyggnad

Grundskolan Al-Azharskolan, eller Jacobiskolan som den formellt heter sedan 2021, i Vällingby tvingas stänga efter vårterminen. Detta rapporterade bland annat Svt på torsdagskvällen.

Skolinspektionen har beslutat att dra in alla godkännanden för Stiftelsen för Bildning i Sverige, tidigare Al-Azharstiftelsen som driver skolan. Under stiftelsen finns också gymnasieskolorna International IT College of Sweden som finns i både Stockholm och Göteborg. Även dessa kommer att stängas.

Sammanlagt är det över 1200 barn och ungdomar som berörs av beslutet som träder i kraft den 30 juni i år. De flesta av dem går på Jacobiskolan som har omkring 700 elever, varav en stor del bor i Järvaområdet. När skolorna stänger är det elevernas hemkommuner som har ansvaret för att hitta nya utbildningsplatser åt dem i en kommunal skola.

Annons:

Orsaken till Skolinspektionens beslut är bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen. 2019 dömdes fyra personer som tidigare suttit i Al-Azharstiftelsens styrelse för grova ekobrott.

Jacobiskolans ledning meddelar i ett internt utskick att de kommer att överklaga beslutet.

Anna Nygård
Foto: Jacobiskolans hemsida
Print Friendly, PDF & Email