Rostam Mirlashari och Bamshad Mirlashari – har ni hört namnen förut? De är före detta järvabor som både syns och hörs inom musikvärlden. I början av mars släpptes Rostams soloalbum digitalt där Bamshad medverkar som medproducent och kapellmästare.
Rostam har sitt ursprung i Baluchistan, ett område som delades upp i tre länder och Rostam kommer från den del som hör till Iran. Baluchistan har sin egen traditionella musikstil där musiken ofta framförs ofta med instrument som är unika för området. När vi pratar märks det att Rostam har stor kunskap om många sorters musik. Hur kommer det sig?
– Jag gick Kungliga Musikhögskolan och fick en mycket bra utbildning och upptäckte olika musikstilar. Redan 1994 bildade jag gruppen Golbang som spelar världsmusik. Gruppen består av medlemmar med olika ursprung och vi inspirerar varandra med vår musik.
Både far och son har deltagit i Melodifestivalen
Både far och son har deltagit i Melodifestivalen. Rostam tävlade 2007 med gruppen Sheida och Bamshad var som 11-åring 2008 med i Lilla Melodifestivalen.
– Min låt var en raplåt som jag skrivit själv. Den handlade om mig och hette därför BAMSHAD de e jag.
Bamshad visade redan som treåring att han hade taktkänsla genom att trumma på det som fanns framför honom. Som femåring började han ta pianolektioner med klassisk musik.
– Jag spelar fortfarande piano men inte så mycket klassisk musik. Det är vid pianot jag komponerar. Just nu har jag flera projekt på gång, bland annat med musikkollektivet Harakatt och med BEYN2 som är en kulturell plattform. Det är två grupper med kreativa människor som framträder med både musik och poesi på olika evenemang. Att vara medproducent och kapellmästare på pappas nya soloalbum har varit roligt och lärorikt.
Den 20 mars är det release konsert på Södra Teatern i Stockholm. Den infaller på Nouruz , vårdagjämningen, men är också en högtid som firas av många folkgrupper som till exempel perser, azerier, balocher, hazarer, kurder med flera. Under kvällen kommer flera gästartister att medverka, bland annat en afghansk trio och folkmusiksångerskan Shnå Ahamdi , som sjunger på kurdiska.
Vi ger konserten på temat fred och kärlek
– Det nya albumet heter Rozhnak som betyder ljuset. Vi ger konserten på temat fred och kärlek och tänker på dem som ofrivilligt är drabbade av kriget som pågår just nu. Under våren ger vi oss ut på en turné där fler kan se oss uppträda.
Rostam har ständigt nya musikprojekt på gång. Han planerar för Kista Världsmusikfestival som blir den 21 i ordningen. Artister bokas, spelordning ska göras och dessutom mycket arbete bakom festivalen som inte syns. I slutet av oktober kan vi njuta av festivalen. Han håller på att producera musik med den Iranske folksångerskan Sima Bina som är verksam i Tyskland. Som om detta inte är nog ska en EP med Golbang produceras.
Rostam Milashari har belönats för sitt arbete med musiken. År 2021 fick han Stockholms Stads hederspris i kultur för sitt arbete. Under pandemin har det inte varit många spelningar för Rostam och Golbang. Han har sysselsatt sig ändå och bland annat gjort intervjuer med artister från olika delar av Sverige. Det är inspelade samtal med musik som kommer att sändas under året.
Nu närmast kan ni alltså se Rostam och Bamshad på Södra Teatern i Stockholm redan på söndag. ”Prinsen från Balochistan”, som Rostam har kallats, hoppas att publiken får en härlig musikupplevelse med världsmusik.