bild från en kyrka där svartvita foton hänger längs med en vägg

I ett samarbete mellan Kollektiv Sorg och Svenska kyrkan visas just nu fotografiutställningen ”Varför ler vi inte längre?” i Gustav Vasa kyrka vid Odenplan. Utställningen, som ska förstås som en reaktion på det beväpnade våldet i Sverige, visas inne i kyrksalen fram till den 1 maj.

De åtta svartvita fotografierna som visas på två sidor inne i kyrkan är del av den större utställning som hölls i Botkyrka konsthall den 8 oktober 2022 till den 4 februari 2023. Utställningen kureras av konstnären Mini Davarasl och är utformad tillsammans med poeten Alexander Zadruzny. Fyra av fotografierna är porträtt på personer vars historier återger den sorg som anhöriga och offer till våldet drabbas av och fyra av porträtten ska återge historier om att ”hoppet är det sista som överger oss”. Fotografen bakom heter Nadine Flatt. En del av tanken med utställningen är att personer oavsett religiös tillhörighet ska kunna ta del av ett universellt språk kring dessa teman.

En värdig utställning som humaniserar de personer och konsekvenser som det väpnade våldet genererar. Utställningen går att se på 5-10 minuter och passar därmed bra om du har ”vägarna förbi” Odenplan. Vid entrén finns pappershäften med texter som berör vardera bild, alternativt kan infon läsas digitalt via länk genom QR-kod som placerats under bilderna. Utställningen är kostnadsfri och är öppen i samband med kyrkans ordinarie öppettider.

Annons:

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email