Ett 100-tal människor samlades utanför polishuset i Rinkeby och längs hela trottoarvägen ner från Rinkeby centrum på fredagseftermiddagen. En av dem var Ahmed Saraf Abdi.
– Detta är vårt Rinkeby och en person som kommer hit ska inte få förstöra det.
 
Omkring tio poliser och ett flertal piketbusssar står parkerade framför polishuset och utmed vägen. Det är en upprörd stämning som råder och en ung somalisk kvinna vill göra en polisanmälan mot polisen. Ett flertal människor står och diskuterar med polisen angående hur de kunde låta koranbränningen ske.
 
Andra på plats säger att så här mycket resurser som polisen lägger på att skydda högerextremisten idag har polisen inte lagt in mot skjutningarna. Många tycker också att det är speciellt upprörande att detta fick ske under ramadan och just på en fredag.
 
Bland de närvarande fanns vänsterpartisterna Ahmed Saraf Abdi och Daniel Riazat. Ahmed Sahraf Abdi berättar att han blev vittne till koranbränningen och att han sett högerextrema Rasmus Paludan bränna flera koraner. Tillsammans med Vänsterpartiet är han på plats för att motverka att det ska bli bråk och att uppmana befolkningen att hålla sig lugna och han berättar att han tycker att det är dåligt att Rasmus Paludan fick tillstånd att göra så här.
 
Han berättar vidare att många av hans landsmän med somaliskt ursprung betonar vikten av att behålla lugnet eftersom Rasmus Paludans avsikt är just att göra dem upprörda och att splittra befolkningen.
 
Nikoletta Dolfin
Print Friendly, PDF & Email