Tidigare ungdomscoachen Nour Said Ramadan är orolig över ungdomarnas situation i Järva. Pandemin påverkar ungdomarna och deras möjlighet till sysselsättning. 
 
Nour Said Ramadan har tidigare varit verksam som ungdomscoach på Fryshuset i Husby, men nu är hon arbetslös. Pengarna till projektet som hon arbetade var slut och alla aktiviteter som hon arbetade med lades ned.
 
Jag och mina kollegor blev som en familj och en trygghet för unga i Husby.
 
Nour är beteendevetare i grunden, med inriktning på pedagogik och mångfald. Hennes C-uppsats fokuserade på heder och handlade om killar som hamnar i hederskulturen. Som ungdomscoach hade hon aktiviteter med både tjejer och killar i förorten i form av stöd, motiveringssamtal och föreläsningar. 
 
 – Fryshuset i Husby var en jättefin arbetsplats. Därför har det tärt på mig psykiskt att vara hemma och inte kunna nå ut till alla ungdomar på samma sätt som förut. Jag och mina kollegor blev som en familj och en trygghet för unga i Husby.
 
Arbetslösheten har ökat och det innebär att många unga har börjat ta fel vägar.
 
Nour berättar att ungdomarna i Husby alltid kunde vända sig till henne och berätta om deras vardag och om saker som hände i deras liv.  Nu känner hon sig begränsad eftersom hon inte är på plats på jobbet.
 
– Jag får många meddelanden på mitt Instagram-konto. De mår också dåligt, och berättar att de saknar alla aktiviteter vi gjorde tillsammans.
 
 – Unga behöver oss mer än någonsin just nu. Arbetslösheten har ökat och det innebär att många unga har börjat ta fel vägar. De vill kunna hjälpa sin familj med pengar. Kriminaliteten kommer att öka och bara bli värre. Den trygga platsen som många av dem hade finns ju inte längre kvar. 
 
Nour berättar att sedan pandemin började så har hon upplevt att många unga vill hoppa av gymnasiet för att deras föräldrar ligger risigt till ekonomiskt. De vill istället börja jobba för att stödja familjen.
 
– Det är ett stort samhällsproblem. Våra politiker måste göra något.
 
Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email