Benjamin Dousa

DN rapporterade igår om att Ungdomens Hus i Rinkeby och Reactor i Husby läggs ned i en intervju med Benjamin Dousa (M), ordförande i stadsdelsnämnden. Men enligt Veronica Stiernborg (V) har det framkommit information under fredagen om att frågan ska upp i nämnden i november.
– Jag är väldigt förvirrad över var och hur det här beslutet är taget, för det ska ju vara ett politiskt beslut, säger hon till Nyhetsbyrån Järva.

Igår rapporterade Dagens Nyheter om att Ungdomens Hus i Rinkeby och Reactor i Husby läggs ned. Sveriges största morgontidning skriver att motiveringen är ”bland annat att ungdomsverksamheterna länge präglats av en skev könsfördelning, ostrukturerat ”häng” och en tydlig myndighetsskepsis bland personalen, vilket framkommer i en 100-sidig konsultrapport”.

Till DN säger Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, att enligt honom och den övriga politiska ledningen i stadsdelen återstår nu inget annat alternativ än att stänga ned verksamheterna för gott. På torsdagseftermiddagen tillkännagavs beslutet under ett personalmöte på stadsdelsförvaltningens kontor i Kista.

Annons:
Annons:

Men när Veronica Stiernborg (V), förtroendevald i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, möts av nyheten är hon chockad.

– Jag förstår inte vad det är som pågår, vi har inte fått någon information om det här beslutet och det är så konstigt att det kommer ut i media innan det hunnit nå politiker.

– Vi har inte fått några handlingar eller något underlag på detta beslut. Jag är väldigt förvirrad över var och hur det här beslutet är taget, för det ska ju vara ett politiskt beslut. Om inte vi politiker får information, förutom via Dagens Nyheter, så förstår jag inte riktigt vår roll i att sitta i en stadsdelsnämnd.

Ni har alltså inte fått vara med och ta det här beslutet?

– Vi har fått vara med om en dragning med konsulterna för några månader sedan. Men vi har inte tagit något gemensamt beslut om att stänga ned verksamheterna.

Veronica Stiernborg berättar att hon under fredagen har fått ett mejl om att frågan ska upp i nämnden i november och att man just nu håller på tar fram underlag till det.

Vad är din åsikt om att stänga ned ungdomsverksamheterna?

– Extremt problematiskt, och det är dessutom extremt problematiskt att vår ordförande går ut och kritiserar tjänstemännen som arbetar på Ungdomens Hus i Rinkeby och Reactor i Husby. Politiker ska inte kritisera tjänstemän så det borde han inte ha gjort.

Vad tänker du kring att det enligt DN artikeln finns en ”tydlig myndighetsskepsis bland personalen”?

– Om man tar beslut utan att grunda dessa i exempelvis de risk- och konsekvensanalyser kring stora förändringar i en verksamhet som personalen på Reactorn genomförde, och istället sumpar dem så går man över en personalstyrka som är väldigt kompetent i sitt arbete. Man har alltså inte lyssnat på personalen och då är det naturligt att det bidrar till ett bristande förtroende.

Vad händer nu?

– Vi kommer att göra allt för att Reactorn ska få finnas kvar. Först och främst får vi göra ett verksamhetsbesök för att höra med personalen och ungdomarna kring vad de tycker och känner inför en nedstängning.

Nyhetsbyrån Järva har sökt Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och Elvir Kazinir (S), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, utan svar.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email