En kortklippt kvinna i glasögon och en man med långt skägg och keps

Rinkeby firar 50 år och två som var med redan från början är Diddi Örnstedt och Bo Jellhed.
– När jag flyttade hit stod badkaret fortfarande kvar ute på loftgången, säger Bo Jellhed.

Det är det många som hälsar på Diddi Örnstedt när hon går runt på Rinkeby torg under 50-årsfirandet.
– Jag flyttade in på Stavbygränd 7 redan 1970. Men ganska precis när Rinkeby centrum invigdes flyttade jag till Luleå, min man fick jobb där.

Jag kommer hela tiden tillbaka till Rinkeby

Annons:

Efter tre år var hon tillbaka i Järva igen, men bosatte sig strax utanför, i Spånga. Hon arbetade som skolledare på Kista International School, som från början hette Nelson Mandela-skolan. Efter några år slutade hon och fortsatte i Vällingby och sedan som rektor i Rissne, i grannkommunen Sundbyberg.

– Men jag kommer hela tiden tillbaka hit till Rinkeby. Jag arbetade med Kunskapshuset i några år och nu med Järvainstitutet. Jag gör deras hemsida, säger Diddi Örnstedt.

Bo Jellhed har bott på Vimmerbyplan sedan 1970, och han bor fortfarande kvar.

– Just nu renoverar de huset, så jag bor i en ersättningslägenhet på Visbyringen. När jag flyttade hit var hela Rinkeby en byggarbetsplats.

Det man läser om Rinkeby i tidningen har jag aldrig upplevt

Bo Jellhed har bott i byn i ett drygt ett halvt sekel och han trivs.
– Ja, jag trivs här bland många människor och många kulturer. Det man läser om Rinkeby i tidningen har jag aldrig upplevt. Det har hänt att jag sett tända ljus på en plats, så man förstår vad som hänt. Men inte på annat sätt.

Han berättar att hans familj har rötter i området.
– Min farmor arbetade i kvarnen, som fortfarande finns kvar i Rissne, på andra sidan vägen. Hon bodde på Rinkeby gård.

Bo Jellhed har arbetat inom tryckeribranschen i hela sitt liv, inom den mekaniska delen. Han hade ett företag i Vällingby, men är numera pensionär.
– Jag är intresserad av medeltiden. Visste du att Knutbyskolan står på ett gravområde?

Hans väl tilltagna skägg brukar väcka en del uppmärksamhet. ”Folk har kallat mig tomten eller ZZ Top under de senaste 20 åren”. Nu står han och tittar på festligheterna på Rinkeby torg. Han minns hur det var förr.
– Ja, under många år hade vi Rinkebyfestivalen. Det var bra drag på den tiden.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email