En råtta i utomhusmiljö

Mellan åren 2012 och 2013 påbörjades ett stort byggprojekt i det så kallade särskilt utsatta området Rinkeby i nordvästra Stockholm. Området som varit en del av miljonprogrammen skulle efter många om och men få ett nytt, modernt och mångsidigt handelsstråk som skulle sträcka sig genom Rinkebys mitt.

Fina och rymliga lokaler skulle byggas på båda sidorna längs den tätt trafikerade bilvägen. Entusiasmen bland folket i området var stor. Äntligen skulle de grå, tråkiga och karaktärslösa gångbroarna som låg på de identiska upp- och nedförsbackar rivas. Nya gångbroar skulle tillsammans med restauranger, caféer, klädbutiker samt kiosker pryda förorten Rinkeby. Utöver anledningen om att området behövde en rejäl uppfräschning skulle handelsstråket även bidra till integrationen där Rinkeby skulle bli en mötes- och handelsplats för invånare runt om i Stockholm stad.

Chansen att stöta på råttor i Rinkeby är idag lika stor som att se fåglar

Annons:

Jag personligen tycker att initiativet som togs av stadsdelen var positivt. Idag, nästan 10 år senare, promenerar jag dagligen genom Rinkebystråket som givit min förort ett nytt liv. Jag handlar i kioskerna, klipper mig hos frisören och äter på restaurangerna som är belägna på gatan. Jag trivs bra och tycker om att befinna mig där. På sommaren skiner solen starkt över gatan och massor av människor umgås på platsen.

Jag vill dock, med denna insändare, lyfta fram ett stort problem som drabbat området. Ett problem som har detta bygge som faktor, inte den enskilda faktorn men en väldigt bidragande sådan. Jag vill lyfta fram ett problem som jag inte tror skulle kunna fortgå på ett liknande sätt någon annanstans utan att det åtgärdats. Det jag syftar på är det enorma problemet med råttor i området. De senaste 10 åren har antalet råttor i Rinkeby gått från väldigt få till oändliga. I dagsläget är vi boende så pass vana vid situationen att det inte är något man längre pratar om. Chansen att stöta på råttor i Rinkeby är idag lika stor som att se fåglar.

Detta problem grundar sig mycket väl i flera orsaker. En garanterad orsak är de stora sprängningar man utfört i området då man skulle bygga vårt fantastiska handelsstråk. Jag har starka minnen av att det var efter sprängningarna som dessa skadedjur började synas i allt större utsträckning. Tillsammans med bristande sophantering i området lever råttorna i Rinkeby ett liv av lyx. De enda gångerna det inte går bra för dem är när de ligger platta och överkörda av bilar eller när de drunknat i stora vattenpölar efter ett skyfall. Rinkeby beryktas idag av grannförorterna som råttornas bas. Det är enligt mig ett tragiskt men sanningsenligt rykte.

Förskolebarn leker i sandlådor där råttor har bon

Frågorna är då hur detta problem kunnat nå den här nivån och hur det ska åtgärdas. Jag anser inte att bygget av Rinkebystråket var ett misstag. Tvärtemot så tycker jag att bygget var ett utmärkt projekt som bidragit till mycket positivt i området. Fördelarna är betydligt fler än nackdelarna. Stadsdelen och kommunen i allmänhet bör dock ta ett extremt hårt tag i problemet med råttor i Rinkeby. Själv är jag ingen expert på skadedjur och jag vet inte hur man skulle kunna hantera den rådande situationen då den blivit så pass extrem. Men kompetensen finns i samhället och den efterfrågas enormt av oss Rinkebybor.

Situationen är snudd på overklig då förskolebarn leker i sandlådor där råttor har bon och folk som bor på bottenvåningar undviker att öppna sina balkonger då dessa skadedjur kan inkräkta. En fråga jag brukar ställa mig själv är hur det skulle se ut om ett sådant problem utspelats i områden närmare Stockholms innerstad. Det går inte att föreställa sig. I Rinkeby är det dock en del av verkligheten. Åtgärder måste vidtas.

Mohamed Abdillahi
Print Friendly, PDF & Email
Annons: