Ett par dagar efter att FNs speciella rapportör om bostadsfrågor Leilani Farah besökte Husby för att få information om det skandalomsusade riskkapitalföretaget Hemblas (f.d. D.Carnegie) agerande i stadsdelen säljer staden en viktig tomt i Husby centrum till företaget.
– Hyresgästerna i Hemblas fastigheter och andra arbetar hårt för att minska
skadeverkningarna av riskkapitalbolagets misskötsel av sina fastigheter. Försäljningen innebär att Hembla kommer att äga ännu fler bostäder i området. Att låta Hembla växa är att direkt motarbeta det arbete som Hyresgästföreningen och andra bedriver i stadsdelen för ett bra och tryggt  boende för alla Järvabor, säger Ann-Margarethe Livh, bostadspolitisk talesperson för och styrelseledamot i Hyresgästföreningen Järva.

I Danmark försöker man stifta en lag som hindrar riskkapitalbolag att köpa upp fastigheter

FN-rapportören Leilani Farha har skrivit till regeringen och varnat för att låta riskkapitalbolag som Hembla (nu uppköpt av riskkapitalbolaget Vonovia) äga fastigheter. Listan på bolagets försummelser på Järva är lång; inga eller dåliga reparationer, bristande underhåll, svartmögel i badrum, trasiga vitvaror/inventarier till detta också konceptrenoveringar med skyhöga hyreshöjningar som tvingar hyresgäster att flytta.

I Stockholm gör den styrande majoriteten tvärtom och ser till att en oseriös värd blir ännu större

I Danmark försöker man stifta en lag som hindrar riskkapitalbolag att köpa upp fastigheter och i alla stora städer försöker man få bort den här typen av fastighetsbolag. I Stockholm gör den styrande majoriteten tvärtom och ser till att en oseriös värd blir ännu större. Marken i Husby ägs av Svenska Bostäder. Det självklara vore att det kommunala bolaget bygger bostäder där.
– Vi arbetar hårt för att få bort hyresvärdar som inte tar fullt ansvar för sina
fastigheter från Järva. Det är upprörande att staden motarbetar istället för att stödja oss i det arbetet, säger Ann-Margarethe Livh.

Hyresgästföreningen Järva,
den 13 december 2019
Print Friendly, PDF & Email