Valarbetet är i full gång på Järva. På lyktstolparna trängs valaffischerna och på Rinkeby torg står ”valstugorna”, som nu för tiden är inredda containrar. 

Det finns bara tre valstugor i Järva detta val, och alla på södra Järva. S och V har i Rinkeby och i Tensta är det Fi, Feministiskt initiativ, som har en rosa valstuga. Under lördagens regnväder var den dock stängd. Men Tenstas socialdemokraterna var ute med sin låd-hoj, den specialgjorda cykel som gör valarbetet mobilt under denna valkampanj.

– Arbetet går bara bra, sade Björn Erdal, som var en av dem som delade ut flygblad.

Socialdemokraterna hade ställt sin cykel strax utanför det nyöppnade biblioteket. Biblioteket har ju flyttat från Tensta träff och finns numera tillsammans med medborgarkontoret i Livstyckets gamla lokaler i Tensta centrum. En flytt som Tensta och Hjulstas socialdemokrater protesterade mot.
– Ja, vår förening fortsätter att slåss för att biblioteket ska flytta tillbaka till Tensta träff efter att byggnaden har renoverats, sade Björn Erdal.

På lördagskvällen hade partiet Nyans ett valmöte i Rinkeby Folkets Hus. Det var troligen på grund av det som den högerextreme Rasmus Paludan denna gång inte fick tillstånd för att stå på Rinkeby torg samma kvälL. I Folkets Hus stora sal i källaren pågick förberedelser inför mötet. Bashir Aman, grundaren av, och den före detta rektorn för, Al-Azharskolan, var där. Han är Nyans andra namn på listan till kommunfullmäktige. Efter fyra år i fängelse för ekonomisk brottslighet, så hade han precis kommit tillbaka från en resa i Somalia. Men han har inga planer att återvända till sitt forna hemland.
– Nej, jag ska fortsätta kämpa här.

Ifra Mohamed är Nyans första namn i regionvalet.
– Närmare valet kommer vi ha ett tält här i Rinkeby, sade hon. Där kommer jag att vara varje dag.

På söndagen sken solen igen och båda valstugorna i Rinkeby centrum var öppna. Överallt stod valarbetare, från både S och V, och diskuterade med folk. Men Nooshi, som Vänsterpartiet har gjort till en pappersfigur i naturlig storlek, stod långt inne i valstugan.
– Ja, det blåser för mycket, hon blåser bort. Och det vill vi ju inte, förklarade en av valarbetarna.

Valaffischer syns lite överallt, de flesta från oppositionspartierna. Men precis utanför Rinkeby centrum står Ole-Jörgen Persson, Rinkeby-Kistas moderate nämndordförande, med en vagn med färdiga valplakat. Han väntade på understöd innan arbetet kunde sätta igång.

Vänsterpartiet hade samtidigt barnkalas i Rinken, med ballonger, popcorn och Aya Baya Band. Deras representanter i stadshuset presenterade sig på scenen och även de lokala kandidaterna, alla föredömligt kort och koncist. Barnen och kalaset var viktigast den här gången. Många barn och föräldrar sjöng med och det var fullt ös.

– Huvud, axlar, knä och tå, knä och tå. Huvud, axlar, knä och tå.

Kerstin Gustafsson Figueroa

V hade barnkalas i Rinken.
Print Friendly, PDF & Email