Somaliska kvinna i hijab/turban.

Hösten 2019 gick Hodan Toosh Nyhetsbyrån Järvas kurs i journalistik på Kista folkhögskola.
– Den är jättebra och något att ha med i sitt CV när man söker jobb.

Hodan såg en annons om kursen på Facebook.
– Sedan frågade jag en kompis, som hade gått den första kursen och tänkte gå den en gång till. Då anmälde jag mig också.

Under höstterminen, kursen pågår 14 tisdagskvällar mellan 18 och 21, reste Hodan hela vägen från Södertälje, där hon bor, till Kista folkhögskola.
– Ärligt talat, jag lärde mig en hel del på kursen. Jag visste inte hur man ska skriva i media, vilka regler som finns och hur man uttrycker sina åsikter.

Ovan med media är Hodan dock inte. Sedan flera år tillbaka sänder hon ett eget program på somaliska i en lokal tevekanal. Men tevesändningar är en syssla på fritiden. Annars arbetar hon som föräldrautbildare för socialtjänsten i flera kommuner.
– Jag kör föreläsningar för föräldrar som är nya i Sverige, om uppfostran och hur samhället fungerar. 

Jag tycker att media ofta publicerar enbart negativa nyheter från Järva

Hodan Toosh är uppvuxen i Tensta och har fortfarande många vänner och kontakter där.
– Jag tycker att media ofta publicerar enbart negativa nyheter från Järva, och jag vet att det finns så mycket annat att skriva om. Det var också en anledning till att jag gick kursen.

Till kursen kommer flera gästföreläsare. En som Hodan minns särskilt var Alexander Mahmoud, den prisbelönte fotografen och journalisten från Dagens Nyheter.
– Ja, han inspirerade mig jättemycket, hans resa var mycket intressant.

I fredags var Hodan med och anordnade en fest för kvinnor, Ladies Night, i Folkets Husby. Då tog hon tillfället i akt och informerade om Nyhetsbyrån Järvas kurs.
– Vi dansade från 22 till 02, och det var jättekul. Under kvällens gång tog jag mikrofonen och informerade om Nyhetsbyrån Järvas kurs.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Anmäl dig till kursen här.

Print Friendly, PDF & Email