Familjebostäders VD krävde att tre av Dine Malmstens tavlor, som hänger i Rinkeby Folkets Hus, skulle tas ner. De ansågs ”olämpliga”.
Men när media började ställa frågor lät bostadsbolaget meddela att det hela var ett ”missförstånd”.

Dine Malmsten är upprörd över det som hänt.
– Det är censur. Jag har inte fått någon förklaring. Tjänstemän i huset har visst klagat på några av målningarna, men hur många är de? Jag har fått åtskilliga bevis på att Rinkebyborna tycker om mina tavlor, folk känner igen sig. 

Det var i onsdags som verksamhetschefen på Rinkeby Folkets Hus fick ett telefonsamtal. Tre av Dines tavlor, som hänger i trapphuset sedan en dryg månad tillbaka, skulle tas ner. Det var enligt uppgift order från Familjebostäders VD.
Personal från Familjebostäder kom också till Rinkeby Folkets Hus och såg till att de tre tavlorna plockades ner från väggarna. Vaktmästaren ställde undan tavlorna inne på kontoret.

Annons:

Dine Malmstens målningar har hängt uppe i Folkets Hus sedan i början av december. När utställningen invigdes kom massor med folk och utställningen har fått både mycket uppmärksamhet och mycket uppskattning.

Men nu skulle plötsligt tre av målningar tas ner:

 

En av målningarna, ”Mordet”, föreställer en ung man som ligger blödande på marken och en annan man som springer därifrån. Den tavlan har enligt uppgift ansetts ”skrämmande för barn”, enligt några av de kommunanställda i huset. Nu togs den bort. 

 

 

 

Den andra tavlan som togs ner har titeln ”Moralpoliser” och föreställer tre ordningsvakter. De står i bredd framför ingången till Rinkeby torg. Dine Malmsten tillhör dem som inte tycker att fler ordningsvakter gör Rinkeby tryggare.

 

 

 

Den tredje tavlan är ett porträtt av Nasteho Samafale. Titeln på tavlan är ”Nasteho”. Dine och Nasteho kämpade tillsammans för att stoppa vräkningar av barnfamiljer i Järva för några år sedan.

 

Det visar hur man behandlar folk i våra områden

När Mohamed Hagi Farah, tidigare medborgarvärd i Rinkeby-Kista och en av dem som Dine målat ett porträtt av, fick höra att tre målningar tagits ner, sade han:
 – Det visar hur man behandlar folk i våra områden. Jag ser samma fenomen överallt, när det gäller husrannsakningar, visiteringar, skolresultat. Ingen bryr sig. Det är därför de törs göra på det här sättet. För oss gäller inte samma regler som för alla andra.

Men när Nyhetsbyrån Järva, och även SR och SVT, började ställa frågor om varför tavlorna censurerats av Familjebostäder, då dröjde det inte länge förrän det kom nya besked.

Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder, skriver i ett mejl:
Det är ett olyckligt missförstånd. Vår VD Jonas Schneider har inte fattat beslut om att ta ner konst. Tavlorna kommer att sättas upp igen inom kort.”  

Dine Malmsten är förstås lättad över beskedet, men hon är fortfarande upprörd.
 – Jag har inte fått någon förklaring från Familjebostäder. Missförstånd? Hur har missförståndet uppstått? Det skulle jag vilja veta. 

Tavlorna tänker hon inte hänga upp igen. De tomma hålen i utställningen ska finnas kvar tills alla målningar tas ned, som tidigare bestämts, i slutet av januari.

 – Nu försöker Familjebostäder skyla över sitt beslut, men jag tror inte att det var något misstag. Det är ett typiskt exempel på hur tjänstemän utifrån bestämmer hur det ska vara i Rinkeby.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email