Så till det 39:de Tensta Rinkeby Grass Run bjöd vi inte in några utomstående. Det var en träning över 5 km enbart för de mest inbitna.

Bakgrunden är förstås corona-pandemin. I början av april gjorde Stockholms fotbollsförbund sina egna tolkningar av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi var många i Järva som häpnade över att fotbollen tyckte sig kunna sparka igång alla matcher i division fyra, fem, sex och sju redan den 17de april, men vi var inte ensamma om det.

Till slut sade statsministern ifrån

Annons:

Till slut sade statsministern ifrån. Det vet ju alla som spelar fotboll att det inte går många sekunder från avspark innan man har närkontakt med andra spelare. Dessutom påpekade han att våra sjukhus har annat att göra än att ta emot korsbandsskadade fotbollsspelare.

Den episoden har skapat ett nytt och väldigt tydligt prejudikat. All tävlingsidrott är förbjuden för alla över 19 år.

Tensta Rinkeby Grass Run har gått den första söndagen i varje månad i tre och ett halvt år. Därför hade Rinkeby Run ett styrelsemöte i lördags, där vi diskuterade tre möjligheter:   .

1. Springa loppet som vanligt (eftersom vi ändå inte är så många och ingen reser till loppet).  Det tyckte vi inte var någon bra idé eftersom man andas in luften från löparen framför när man ligger i rygg på en annan löpare.
  2. Ställa in maj månads lopp (eftersom Folkhälsomyndigheten avråder från allt tävlande för alla som är äldre än 19 år, hur låg smittorisken än är). Även om de flesta är under 19 år och den enda som är över 40 år avstår från att springa så är det ändå väl utmanande.
  3. Starta en och en med 30 sekunder mellan varje löpare och kalla det en träning. Då bryr vi oss inte om att bjuda in några andra än de som alltid springer.

Vi valde  att låta den snabbaste löparen starta först

Vi valde alternativ 3. För att minska antalet passeringar ute på banan valde vi dessutom att låta den snabbaste löparen starta först, med den näst snabbaste som tvåa och så vidare. Distansen mellan löparna ökade därmed hela loppet. Det gjorde förstås att själva loppet blev tråkigare. Alla sprang hela loppet helt ensamma.

Jonis Serry från Rinkeby, som ledde sammanräkningen på 69 poäng fick starta först. Han var också snabbast i mål på 22 minuter och 21 sekunder. Nu är Jonis uppe i hundra poäng.

Jonis var bara 27 sekunder före Iannis Konstantin, också Rinkeby, som också låg tvåa i totalserien. Nu har Iannis 92 poäng totalt och är alltså åtta poäng efter sin kompis Jonis. Både Jonis och Iannis fastar, vilket gör deras tider imponerande.

Bakom dem två är det ett hopp ner till fjolårets totaltvåa Mansib Rahman, som inte kunde springa nu eftersom han fortfarande återhämtar sig från att haft corona fram till för tre veckor sedan.

Nästan fyra minuter efter Iannis kom 2018 års totalsegrare, Bilal Cadimi, 25 sekunder före Noah Örtengren, som därmed  passerade Mikel och Mårten [undertecknad] i sammandraget och gick upp till sjunde plats.

Fem sekunder efter Noah kom Elena Osokina, som prenumererar på segrar i damklassen.