Tre tjejer utanför Rinkeby folkets hus
Från vänster: Tindra Wennerlund, Sara Danishmand och Maya Goldschmidt Wikdahl.

Nu har den andra gruppen journaliststudenter från Stockholms universitet installerat sig i Rinkeby Folkets hus. Tre av dem är Sara Danishmand, 25, Tindra Wennerlund, 19, och Maya Goldschmidt Wikdahl, 25, som alla läser andra terminen på journalistprogrammet.

Tindra Wennerlund bor i Handen, men hon kommer från Lycksele och har flyttat ner till Stockholm för att plugga. Innan den här veckan hade hon aldrig varit i Rinkeby. Hennes första intryck av orten är att folk är hjälpsammare än hon är van vid.
– Det har hänt att jag har stått på Sergels torg och stirrat i flera minuter, men när jag stannade till och tittade mig runt på torget här, tog det bara några sekunder innan det kom fram en kille och frågade om jag behövde hjälp med något.

Sara Danishmand håller med.
– Folk tror att det är hemskt i förorten, men det finns så mycket kärlek. Jag var här mycket som liten och det känns kul att vara tillbaka nu.

Annons:

Jag vet att jag kan bidra med något som journalist

Hon har bott på många olika platser runt om i Stockholm. Sara och hennes mamma flyttade mellan kvinnojourer och skyddade boenden på vitt skilda orter som Sollentuna, Upplands Väsby och Djursholm. Nu har hon landat i Vasastan.
– Jag har sett mycket olika områden och är tacksam för det. Jag vet att jag kan bidra med något som journalist. Det blev tydligt när jag började den här utbildningen att jag har kunskap och erfarenheter som är ovanliga i den här gruppen eftersom den är så homogen.

Maya Goldschmidt Wikdahl skämtar om att det är första gången hon lämnar Södermalm. En sanning med modifikation, men hon är född och uppvuxen i Sveriges journalisttätaste område. Hennes pappa är också journalist. 
– Men jag har också perspektivet av att vara halvsvensk, min mamma är från Brasilien. Det är viktigt att morgondagens journalister inte bara fortsätter skriva om Järva utan att ha satt sin fot här. Journalistiken ska vara i medborgarnas tjänst och samhället ser ner på det här området. Därför är lokaljournalistiken så viktig.

Maya är samhällsintresserad och hoppas kunna påverka och belysa orättvisor genom sitt blivande yrke. Men hon vill inte bli någon klassisk politikreporter. 
– Utrikesreporter vore kul och Latinamerika ligger nära till hands eftersom jag redan kan portugisiska. Jag vill inte vara frilans eftersom jag behöver någon som är på mig, så jag får lite stress.

De kommer jobba med en granskning av svenskundervisningen i Järvaområdets skolor

Tindra beskriver sig själv som en språknörd som tycker om att skriva och berätta andras historier. Det får gärna ta tid, så i framtiden hoppas hon få göra långa reportage och jobba med grävande journalistik.

Sara älskar att fotografera och skriva, men kan också tänka sig att jobba med tv eller radio. Viktigast är att hon får berätta viktiga historier. Kanske i egna reportageböcker, eller en podcast.

De kommande veckorna kommer Maya, Tindra och Sara att jobba tillsammans med en granskning av svenskundervisningen i Järvaområdets skolor. Resultatet blir förhoppningsvis en artikel i Nyhetsbyrån Järva till sommaren. Samarbetet mellan JMK, enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet och Nyhetsbyrån Järva, inleddes förra året. 

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email
Annons: