Bildmontage: Nyhetsbyrån Järva

Regeringens förslag på visitationszoner, som är tänkt att träda i kraft den 28 mars, är något som Imam Hussein från Islamiska kulturcenter i Rinkeby ser på med oro.
– Jag tror att en eventuell införsel av visitationszoner kommer leda till diskriminering och drabba oskyldiga människor som bor i dessa områden.

Under 2023 förekom det inga dödsskjutningar i Järva och droghandeln är så gott som borta från torgen, därför har många boende i området svårt att förstå politikernas förslag om visitationszoner, menar Imam Hussein.

– Många människor i området upplevde att utvecklingen gick åt rätt håll men att detta lagförslag i stället fått folk att känna sig både oroade och motarbetade, säger han.

Annons:

Utländska medier har varit nyfikna på hur vi lyckats motverka kriminaliteten

Imam Hussein upplever även att svensk media bidrar till en stigmatiserad bild av Järvaområdet.
– Utländska medier har varit nyfikna på hur vi lyckats motverka kriminaliteten, medan svenska medier mest varit intresserade av det negativa som händer här, säger han. 

Imam Hussein förklarar vidare att förslaget är som att ta ett steg tillbaka.
– Vi har under flera år haft ett väldigt bra samarbete med socialtjänsten, de lokala poliserna, och det civila samhället. Detta har även visats genom goda resultat bland elever i skolan, säger han.

I ett nyhetsinslag med Sveriges Radio i veckan, berättade Imam Hussein att både polisen och socialtjänsten haft konstruktiva dialoger med moskén, som resulterat i att folk i området känt sig trygga.

– Detta är något som politikerna borde ta hänsyn till, i stället för att införa lagar som inte speglar samhällsutvecklingen. Nu riskerar tryggheten och tilliten som vi byggt upp tillsammans att försvinna, säger han.

Suleiman Ibrahim

Print Friendly, PDF & Email