Terapihundarna Rafael, Sally och Arielle besöker äldreomsorgen i Kista Servicehus. De boende klappar och umgås med hundarna. 
– Det är fantastiskt, det gör att de äldre mår mycket bättre, säger hundägaren Annelie Hennings. 

Varje tisdag besöker Annelie och hundarna Kista Servicehus. Hundarna kan endast jobba två timmar per dag, därför brukar hon ha med sig en hund åt gången. 

För ett år sedan startade Annelie Hennings ett eget företag, Hennings Hundtjänst- Terapi och Skolhundsteam. Hon har tre hundar, Rafael, Sally och Arielle som hon har tränat själv. Det är, hittills, endast två av hundarna som är färdigutbildade terapi- och skolhundar. Annelie Hennings är utbildad förskollärare och har arbetat på förskola tidigare. 

Annons:

Är några rädda för hundarna?

– En del är rädda. De har troligtvis varit med om att en hund hoppar på dem, men jag försöker förklara att mina hundar är tränade och lydiga, säger Annelie Hennings. 

Skolhundarnas uppgift är att motivera personer till att stärka och utveckla sina emotionella och fysiska förmågor. En terapihund kan därför underlätta vid träning, finmotorik och social kompetens.

Hur har hundarna hjälpt de boende? 

– Det finns dementa personer som har börjat minnas saker just när de träffar en hund. Det är väldigt fantastiskt, säger Annelie Hennings. 

Hon säger också att rörliga aktiviteter med hundarna är en metod för att träna de boendes fysiska förmågor. 
–  Om någon av de boende har svårt att röra på sig kan man försöka få med dem på promenader med hundarna. Jag har också bollar som de kan kasta till hundarna för att öva på finmotoriken. 

Annelies dröm är att hennes hundar ska få jobba i en skola, i dagsläget praktiserar hunden Arielle på en förskoleavdelning för barn med autism. 
– Jag har älskat hundar hela mitt liv, Jag kan vara med mina hundar samtidigt som jag får glädje av människor. Det är bara fantasin som kan sätta gränser på vad man kan göra för att hjälpa människor, säger Annelie Hennings. 

Firdos Faras 

Print Friendly, PDF & Email