När Paulina Sokolow besökte Tenstas nya isbana upplevde hon att där var brist på omsorg och information. Hennes insändare fick Mårten Westberg att reagera. Här ger han sitt perspektiv på isbanan, och Paulina Sokolow kommenterar hans svar.

”Vad synd att Paulina Solokow var i Pilparken mitt på dagen förra torsdagen. Om hon hade kommit någon timme senare så skulle hon ha fått träffa våra tränare.

Skoldagar öppnar skridskoåkningen klockan tre. Hannes och Ali kom alltså dit någon timme efter Paulina. Spånga-Tenstas alla elever har fått den informationen via Rita Skans Hemås utskick inför julen, men Paulina är ju inte en del av målgruppen. Därför missade Paulina den här informationen. Några rader på Rinkeby Runs hemsida räcker förstås inte.

På julafton kom det nästan 30 barn

Under jullovet turas Hana, Fateme, Maham, Sara, Hannes, Brandon och Ali, som själv tränar konståkning, om att leda skridskoåkningen i Pilparken kl. 12.00-16.00 alla dagar. På julafton kom det nästan 30 barn. Nyårsafton och nyårsdagen är de också där. 

Paulina har en poäng i att ”trygghet” inte borde nämnas i samband med varenda ny aktivitet. Det är lite som att säga ”tänk inte på en rosa elefant!” Ordet ”trygghet” påminner oss om att vi kanske inte borde känna oss trygga. Jag tror att ordet ”glädje” är en bättre målsättning. När vi har kul, när vi skrattar, då rinner all otrygghet av oss som vatten från en fiskmås. När jag har varit i Pilparken så har vi haft väldigt roligt. Den där lilla isen är perfekt för att leka kull med skridskorna på.   

Allt som är roligt för barn; det klagar Järvas vuxna på

Paulinas inlägg illustrerar också ett annat problem i Tensta. Gnället på allt som är nytt. Hemmaplanen i Rinkeby, den fantastiska lekplatsen i Hjulsta och nu isbanan i Tensta. Allt som är roligt för barn; det klagar Järvas vuxna på.

Tänk om de vuxna klagarna ville ta reda på lite mer information först. Paulina klagar över löven på isen. Det känner vi till. Det är därför tränarna börjar med en halvtimmes jobb för att göra ren isen från nedfallande löv och grus. Dessutom har både Svenska Ishockeyförbundets expert och Spånga IP gett råd om skötseln av isen. Ett tag övervägde Spånga IP att köra sina stora maskiner hela vägen upp till Pilparken för att putsa isen, men till slut bedömdes att det var orimligt. Isen är för liten och för svår att komma åt i hörnen. Det är bättre att skrapa av den manuellt och sen dra en matta med varmt vatten.  

Isen i Pilparken ska skapa ett sug efter mer

Om Paulina vill ha hundraprocentigt perfekt is för sina piruetter så finns två sådana isar på Spånga IP. Från Pilparken är det 400 meter dit. Tanken är att isen i Pilparken ska skapa ett sug efter mer, så att barnen går till Spånga IP… och kanske anmäler sig till Spånga Bromsten Bandys utmärkta skridskokul för barn eller skridsko för tonårstjejer klockan sex på fredagskvällar.”

Nu finns informationslappar uppsatta vid isen.

Paulina Sokolow bemöter Mårten Westbergs invändningar. Så svarar hon honom:

”Jag vill verkligen inte vara gnällig. Tvärtom älskar jag Tensta och alla som bor här och vill oss väl. Det brukar heta att varje initiativ är välkommet, men det betyder inte att jobbet är gjort endast för att något tillkommit. Det behöver också göras med hängiven omsorg och hållbarhet.

När jag besökte isbanan den 22 december hade jullovet just börjat. Med andra ord borde det vara fullt av lediga barn ute på gårdar och gator på ljusan dag. Det var det alltså inte, det var tomt. Var jag som spontanbesökare skulle hitta information om att det skulle försiggå skridskoskola senare den dagen vet jag inte. Men det gläder mig i hjärtat att läsa att så är fallet även om det hade varit önskvärt med mer lättillgänglig information för spontanbesökare.

Tolka reaktioner som min som att vi är många som bryr oss

Givetvis blev jag orolig av att finna att banan inte var på topp när jullovet just börjat. För att vara säker på att isen inte hunnit fräschas upp inför publiceringen av min text två dagar senare och att den därmed blivit inaktuell, bad jag Järva Nyhetsbyrås att få undersöka skicket igen. Det var oförändrat.

Istället för att bemöta kritik med att kalla det för ”gnäll”, borde Mårten Westberg tolka reaktioner som min som att vi är många som bryr oss – och att allt bara kan bli bättre tillsammans. Jag ser fram emot att snart göra nya piruetter på nyspolad is efter helgerna!” 

Print Friendly, PDF & Email