Fotbollsföreningen Tenstaflickorna har fyllt ett år och firat på Spånga Folkan.
– Det finns inte lag för alla duktiga fotbollsspelare här i orten och det vill vi ändra på, sade Ladan Abdurahman som är en av ledarna.

Tenstaflickornas ettårsdag firades ordentligt med mat, öppningstal och lekar så att folk som inte pratat med varandra tidigare skulle lära känna varandra bättre. Det var fullt i lokalen som lånades från Grottan, Spånga Folkan och det var en skön stämning. 

Började som en kul grej med tio kompisar som hade ett gemensamt fotbollsintresse

– Alla våra medlemmar gjorde kvällen jättetrevlig. Föreningar och personer som har inspirerat och supportart oss som BK Bussenhus, Vi Unga Stockholms län, Galdem a Talk, Sufiafoods och personal från Fritidsgården Blå Huset kom. Speciellt en person har hjälpt oss mest och det är Mohamed ”Speedy” Ahmed som är Verksamhetsledare i Blå huset i Tensta, säger Ladan Abdurahman som är en av ledarna för Tenstaflickorna.

Föreningen Tenstaflickorna började som en kul grej med tio tjejkompisar som hade ett gemensamt intresse för fotboll. De spelade under somrarna tillsammans med killarna för att ha roligt. Sedan skapade de ett Instagramkonto som fick runt 1000 följare på två dagar. 

 – Det var fantastiskt. I framtiden vill vi bilda lag, ett innefotbollslag som en serie för det finns så många unga talanger i våra orter. Många har lärt sig från att spela ute på gårdarna, men en del tjejer från förorten kan känna utanförskap och särbehandling hos de stora klubbarna. Det finns inte lag för alla duktiga fotbollsspelare här i orten och det vill vi ändra på.

Det viktigaste är att få ungdomarna att lita på oss

– Att öppna upp en förening var första målet. Att faktiskt skapa gemenskap, och relationer. Samtidigt som vi är ledare är vi kompisar och det viktigaste är att få ungdomarna att lita på oss. Det är ett första steg.

Tenstaflickorna arrangerar nattfotboll, events, möten i Blå Huset och workshops varannan vecka i Spånga Folkan. De ska även hålla ett dagkollo i Tenstahallen och till i vinter planerar de möten med föreläsare och poeter.

– Vi håller på att nå våra mål och vi är väldigt tacksamma. Vi är den förlängda armen mellan tjejerna och fritidsgården. För det är oftast killar i fritidsgården så vi försöker få dit fler tjejer. Vi är en bit på väg och nu chillar tjejerna på fritidsgården med respekt från killarna. Vi är alla från Rinkeby, Tensta och Hjulsta och känner varandra bra, säger Ladan Abdurahman.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email