Ung man i keps

Järva är med största sannolikhet det mest övervakade området i landet och Tensta Torn är inget undantag. Det finns kameror överallt.
– Från början sade man att det berodde på att det hade langats i korridorerna, men jag tror att det var ett svepskäl. Problemet är borta, men kamerorna är kvar, säger Sakarias Bergsén.

Sakarias Bergsén flyttade till Stockholm 2017 från Norrköping och bodde först en tid som inneboende. Sedan ställde han sig i bostadskön och fick efter några månader en studentlägenhet i Tensta torn.
– Det kanske finns en anledning att det gick så fort. Folk är nojiga, de törs inte bo här. Men jag flyttade in och jag trivs här i Tensta.

När Sakarias flyttade in fanns det flera lägenheter som stod tomma. Han bor i en etta på 23 kvadrat och hyran var från början 4600 i månaden, nu är det lite mer. Någon droghandel i huset har han aldrig märkt av.
– Nej, verkligen inte. Jag har bott här i tre år och har aldrig sett något, om det verkligen har hänt så var det under en mycket kort period. De flesta som bor här kommer utifrån, studenter från andra städer eller delar av Stockholm, en del är internationella studenter eller gästforskare.

Annons:
Annons:

Det är lite som att bo på en anstalt

Tensta torn, som invigdes 2017 är 18 våningar med totalt 243 lägenheter. Det finns flera övervakningskameror i fastigheten.
– Jag tror att det finns elva kameror totalt i huset, två i entrén, sedan är det kameror på de första våningarna, i tvättstugan, på bottenplanet och i soprummet. Jag har polare som bor här, men ska jag besöka dem så måste jag ringa först. Det är låst mellan varje våningsplan. Det är lite som att bo på en anstalt.

Att det har funnits problem i Tensta Torn har Nyhetsbyrån Järva hört talas om tidigare. Anonyma tips har kommit till redaktionen och länkar till en låst sida på Facebook. Den som var fastighetsförvaltare till en början var mycket nitisk.
– Kamerorna har missbrukats av den tidigare fastighetsförvaltaren, som hotade en hyresgäst med vräkning för att hon källsorterat fel. Förvaltaren sade också att man inte fick ha någon boende hos sig, när en hyresgäst hade haft en pojkvän som sovit över.

Maskiner som sägs tvätta miljövänligt och utan tvättmedel

Det finns tio moderna tvättmaskiner i tvättstugan med fönster utåt Tenstagången. Maskiner som sägs tvätta miljövänligt och utan tvättmedel. Precis likadana maskiner som HSB tvingades byta ut nere på Rinkebysvängen, eftersom de boende protesterade.
– Ja, tvätten blir inte ren. Det finns två vanliga tvättmaskiner längst in, och dit är det kö hela tiden. Alla vill tvätta där.

Ett annat problem i det nya huset har varit hissarna.
– De går ju sönder hela tiden. Jag bor ju rätt långt ner, så jag kan ju gå. Men för dem som bor på 18 våningen är det tungt. De hade slarvat med besiktningen visade det sig.

De många problemen ledde till att hyresgästerna träffades vid flera tillfällen.
– Vi var några föreslog att vi skulle gå med i Hyresgästföreningen och ha en lokal förening i huset. och agera som ett kollektiv. Men det rann ut i sanden, en del flyttade och så blev det lite bättre när vi fick en ny fastighetsförvaltare.

Det är mycket överdrifter i media, som ska rättfärdiga politiska beslut

När Tensta torn invigdes fanns förhoppningar att studenterna skulle bidra till integrationen, att de skulle delta i föreningslivet och att deras erfarenheter skulle komma Tensta till del.
– Men så har det inte blivit. De flesta flyttar ju härifrån när de är klara med studierna och får jobb. Man löser inte de problemen med att bygga studentlägenheter. Det krävs stora samhällsinsatser för att förändra det.

Sakarias Bergsén har nu avslutat sina studier, fått jobb och ett förstahandskontrakt till en tvåa i Södertälje. Vid årsskiftet flyttar även han från Tensta, men han har trivts bra.
– Jag har bott här i tre år och har aldrig känt mig rädd eller hotad. Jag har varit över hela Tensta under alla tider på dygnet och har aldrig råkat ut för något. Det är mycket överdrifter i media, som ska rättfärdiga politiska beslut, eller dölja dåliga politiska beslut. Det är lättare att kalla in militären, istället för att ge bättre sociala och materiella förutsättningar för alla som bor här.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email