Tvättmaskiner på rad i en tvättstuga.

Tensta torn byter ut de ”miljövänliga” tvättmaskinerna, som tvättat utan tvättmedel och med kallt vatten. Hyresgästerna har klagat över att kläderna inte blir rena och nu byts alla tvättmaskiner ut.

Sedan 2018 har boende i Tensta Torn tvättat sina kläder i maskiner med DIRO-vatten, ett så kallat avjoniserat vatten som inte kräver tvättmedel. Det är en tvättmetod som företaget SWATAB lanserat som miljövänlig, men som också har kritiserats hårt.

Hyresgästerna i Tensta torn har under lång tid skickat in klagomål om att kläderna inte blivit rena och att de varit tvungna att tvätta sina kläder flera gånger.

Annons:

Jag tänker på det där med bakterier

Lucia Fernandez-Moreno har bott i Tensta torn i en månad och är redan skeptisk till maskinerna. Hon undrar om det verkligen är hygieniskt att bara tvätta i kallt vatten.
– Jag tänker på det där med bakterier, hinner de dö? Dessutom vet man inte om de lägger något i vattnet som vi inte känner till. Är det något som är bra för oss? Det är så jag tänker.

Heja klimatet har det stått på fönstret, men halva ordet klimatet är borta.
”Heja klimatet – vi tvättar utan tvättmedel” har det stått. Nu är det delvis borttaget.

Rebecca Karlsson är även hon nyinflyttad i byggnaden och berättar att hon endast har tvättat sina kläder i det mindre tvättrummet där maskinerna får köras med tvättmedel. 
– Orsaken till att jag inte tvättat i Diro är för att jag fått veta att det inte bara inte gör kläderna rena, utan också kan skapa fläckar. Tvättar man träningskläder med vanliga kläder så kan dessutom svettlukten sprida sig till allt annat man tvättar.

Det är inte första gången som tvättmetoden kritiseras. Hyresgästerna på Rinkebysvängen kämpade länge mot SWATAB:s maskiner. Fastighetsägaren HSB gav till slut efter och bytte ut maskinerna efter protester från de boende i området. 

Nyhetsbyrån Järva kontaktade hyresvärden Åke Sundvall för en kommentar innan artikeln publicerades, utan resultat, men nu har Viktor Sundvalls mejlsvar inkommit enligt nedan.

Hur kommer det sig att ni valde Diro-vatten utöver de miljövänliga aspekterna?
Utöver miljöaspekterna var det positivt utifrån ett hyresgästperspektiv eftersom hyresgästerna inte behövt betala för eget tvättmedel.

Ni har fått klagomål från boende angående Diro-vatten. Det har handlat att boendes kläder inte blir rena och att detta kan leda till sjukdoms- och smittorisk. Hur ser ni på detta?
Vi har tagit klagomålen på allvar och framfört kritiken till leverantören. Varken Diro-vatten eller vanligt tvättmedel dödar bakterier. Därför har vi haft ett hygienprogram som tvättar i 60 grader med Diro-vattnet. Sjukdoms- eller smittorisken är med andra ord densamma som med vanligt tvättmedel.

Vad är er respons på den kritik och klagomålen som ni har fått?
Se svar ovan.

Vad är anledningen till att ni avskaffar Diro-vatten. Har ni fått positiv respons av boende som tvättar idag?
Diro-vattnet levererade inte det tvättresultat som leverantören hade lovat, därför väljer vi nu att byta till en traditionell tvättmetod. Responsen från hyresgäster sedan vi tog bort Diro-vattnet har varit både positiv och negativ.

Har ni övervägt att använda något annat miljövänligt tvättmedel? Planerar ni att testa någon ny ”tvättmetod”?
Inte i dagsläget, men vi hoppas kunna hitta en miljövänligare metod i framtiden.

Tiziana Solis
Anton Jansson
Bilder: Anton Jansson

Tenstas torn syns på avstånd i soligt vinterljus.
Print Friendly, PDF & Email